Socialdemokraterna och Moderaterna om upptrappningen inför valet
En viktig hållpunkt på vägen fram mot val var förra söndagens partiledardebatt då Stefan Löfven debuterade i en direktsänd partiledardebatt. Nina Wadensjö, partiets kommunikationschef, berättar att partiet är "väldigt nöjt" med debatten
En viktig hållpunkt på vägen fram mot val var förra söndagens partiledardebatt då Stefan Löfven debuterade i en direktsänd partiledardebatt. Nina Wadensjö, partiets kommunikationschef, berättar att partiet är "väldigt nöjt" med debatten.
– Debatten var väl genomförd och höll ett bra tonläge. Samtliga i studion fick ta plats och prata om sin politik. Vi visste att det fanns stora förväntningar och en väldig nyfikenhet på Stefan Löfven. Vad vi har hört tycker folk det gick bra.
Socialdemokraterna förberedde sin partiledare inför debatten utan någon större oro.
– Han kanske inte är van att vara med i den här sortens tv-debatt, men han är inte ovan att stå inför publik eller vara med i tv. Han är betydligt mererfaren än vad många påstår.
Opinionssiffrorna har pekat upp under Stefan Löfven, men tycks nu stabilisera sig kring 35 procent.
– Vi har fått utrymme att prata om vad vi vill och vart vi är på väg. Det finns förstås också ett stort intresse kring ett parti som varit inne i en turbulent tid.
Som många andra tror Nina Wadensjö att jobbfrågan blir avgörande.
– Det handlar mycket om jobben. Vi och Moderaterna har väldigt olika syn på vad som är bra och dålig jobbpolitik. I debatten blev det tydligt att vi har olika syn på hur det ser ut och hur vi kan göra det bättre.
Hur jobbar ni nu?
– Vi träffar mycket folk, till exempel forskare, just nu. Våra utredare jobbar på med framtiden i sikte. Vi ska inte presentera något innan vi har tänkt färdigt.
Kent Persson, nytillträdd partisekreterare för Moderaterna ger sin bild av partiledardebatten.
– Det blev tydligt att Alliansen var enig och kommer att hålla ihop mot en splittrad opposition. Det var första debatten för Stefan Löfven. Han klarade inte av den och gjorde inte bort sig. Jämfört med statminister Fredrik Reinfeldt höll han ett lägre tempo och gav färre besked. Fredrik Reinfeldt uppträdde med den erfarenhet han har som en tydlig statsminister, höll tempot och gav besked.
Efter partiledardebatten kom Demoskop med mätningar som visade att tittarna gav Stefan Löfven högre betyg.
– Det är klart att det är en signal. Vi har långt till valet och väljarna har en kritisk hållning till regeringen och högt ställda förväntningar på statsministern. Det ska de ha. Stefan Löfven klarade sig utan att göra bort sig.
Kent Persson, som hastigt efterträdde Sofia Arkelsten är en del av ett förändrat politiskt landskap. Därtill har Centerpartiet och Vänsterpartiet, liksom Miljöpartiet fått nya partiledare.
– Vi har fått en nytt politiskt landskap som vi tar på allvar. Vi har fått en stabil motståndare och nu ser vi en förskjutning i oppositionen. Det kommer att ställas större krav på Alliansen fortsätter att ge svar på väljarnas frågor och att vi fortsätter vara samhällskritiska. Vi tar det på stort allavar och måste öka takten och tempot.
Centerpartiet och Folkpartiet jobbar intensivt med att ta fram ny politik att gå till var på. Det gör även Moderaterna som har tillsatt fem arbetsgrupper. Detta skedde före Kent Perssons tid.
– De kommer att leverera underlag för en politik att gå till val på. De har ett långt arbete framför sig. Det är bra. Men vi ska också öka tempot på det väljarna i dag ser som problem.
Kan du ge exempel på vad väljarna ser som problem nu?
– Det är exempelvis ungdomsarbetslösheten. Vi måste förhålla oss till den ur ett annat perspektiv. Men Moderaternas styrka har varit att vi är ett parti i rörelse som vågar vara självkritiskt och gång på gång omvärdera vår politik. Kraven på det är ännu större 2014. Väljarna röstar på ett parti som vågar.
Kent Persson vill inte närmare gå in på hur arbetet inom Moderaterna förändras av att han ersätter Sofia Arkelsten.
– Jag har varit i gång i två veckor. I huvudsak handlar det om få igång det politiska arbetet. Sofia har gjort sitt jobb. Jag ska göra mitt. Nu ska vi
få fart på den politiska utvecklingen.
få fart på den politiska utvecklingen.
Kent Persson bor i Örebro. Partiapparaten bor i Stockholm. Hur ska det lösas?
– Jag bor kvar i Örebro och pendlar.
I den nya ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson har Anders Borg fått en ny motståndare hos Socialdemokraterna. Kent Persson har inget särskilt att säga om det.
– Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson har gjort ett stabilt intryck. Generellt har vi respekt för Socialdemokraterna som motståndare. De är duktiga på att vinna val. Svaret på det är att vi gör vår politiska hemläxa.
Med Stefan Löfven har Socialdemokraterna fått en partiledare som driver tunga frågor som näringsliv, arbetsmarknad och jobb och går hem hos industrin. Det skapar luckor för Moderaterna hos en kanske lite mer kvinnlig väljargrupp.
– Anställda i offentliga sektorn är en viktig grupp där det är viktigt att utveckla välfärden och möjligheten att jobba heltid.
Artikeln finns i en längre och utförligare version i Dagens Opinions veckomagasin Veckans Brief.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.