– Den här regeringen tänker bara på hur de kommersiella mediebolagen ska tjäna pengar på varje minut av våra liv, säger han till Dagens Opinion.
Bo Bernhardsson är före detta chefredaktör för det nerlagda socialdemokratiska dagstidningen Arbetet som kom ut i Malmö och lades ner i augusti 2000. Han har lagt fram en interpellation i riksdag i vilken han kräver “åtgärder av kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth för att stärka massmedial mångfald och möjligheterna att bedriva god journalistik i det nya medielandskap som växer fram“.
Han tror att det är kommersiella tv-bolag som ligger bakom regeringens som han kallar “reformiver” för public service. Regeringen beslutade i december om att SVT och Sveriges Radio måste ansöka om att få starta nya tjänster och att kommersiella medieföretag ska ha rätt att yttra sig.
– De kommersiella mediebolagen vill inte ha några reklamfria kanaler och god journalistik. De tänker bara på underhållning och att tjäna på varje minut av våra liv, säger Bo Bernhardsson.
Han säger att han blev irriterad över kulturministerns intervju i Riksdag & Liniment där hon aviserade att presstödet kommer att ändras eftersom tidningar som får presstöd har en tendens att slå sig till ro.
– Min tidning fick presstödet men vi slogs aldrig av någon ro. Så jag tycker att kulturministern har fel. Den här regeringen vill begränsa möjligheterna för en god undersökande journalistik. Den vill ha underhållning. Regeringen vill avveckla presstödet och göra det svårare för public service företagen, säger Bo Bernhardsson.
Det var meningen att Bo Bernhardsson skulle debattera mot kulturministern i morgon i riksdag. Men den socialdemokratiske riksdagsmannen är på en resa i Budapest och det är ännu oklart när han få ställa sina frågor till Lena Adelsohn Liljeroth.
 
Av Tonchi Percan