I den senaste utgåvan av Dagens Opinions prenumererade veckomagasin Vecksana Brief avslöjades att sajten Dagens Analys använder sig av en fejkad journalist, för artiklar som skulle kunna påverka medarbetarnas affärer. Sajten är samtidigt nära samarbetspartner med marknadsundersökarnas organisation Smif, som håller transparens högt. Här ger Smifs ordförande Karin Nelsson sin syn på Dagens Analys fejkournalist.

Dagens Analys medarbetare jobbar inte bara med sin nyhetssajt utan driver sitter även på centrala branschpositioner som till exempel chefer för KIA-index och marknadsundersökarnas förening Smif. Men på Dagens Analys låter medarbetarna en fejkad skribent med namnet Timo Koskinen skriva artiklar skulle kunna påverka deras affärer.

Dagens Analys är en lite branschsajt och det är inte förbjudet att använda sig av fejkade skribenter. Det hade kunnat stanna där. Men Dagens Analys är också marknadsföringskanalen för sina medarbetare varav några sitter på viktiga poster i Kommunikationssverige. Peter Mackhe är chef för Mediefrågor på Sveriges Annonsörer och ansvarig för KIA-index som har omsatt 5-6 miljoner kronor per år på att agera mätvaluta för mediernas sajter.
En annan av Dagens Analys medarbetare är Mattias Strandberg. Han är även betald generalsekreterare på undersökningsföretagens intresseorganisation Smif. En av organisationens uppgifter är att upprätthålla etiken i undersökningsbranschen. På Smifs hemsida rullar Dagens Analys nyheter ut. Smif annonserar på Dagens Analys sajt. Smifs medlemmar kan skriva native-artiklar på Dagens Analys.

Smifs ordförande Karin Nelsson ger sin syn på Dagens Analys fejkade journalist:

”Smif har inget inflytande över vilka skribenter Dagens Analys väljer att anlita. Att skriva under pseudonym är inte ovanligt, men Smif förordar givetvis transparens på samma sätt som vi vill ha transparens i vår egen bransch”.

Karin Nelsson lägger till:

”Vår generalsekreterare Mattias Strandberg anlitas som skribent av Dagens Analys och vi ser inga konstigheter eller etiska förhinder att han sitter på olika stolar. Det är ingen ovanlig situation i frilansvärlden. Vi har stort förtroende för Mattias Strandberg och hans integritet.”