SKL svarar Ledarna om ”miljonslöseriet”: Överdrivet
– Vi har, tycker vi i alla fall, väldigt goda förutsättningar för att ge individuell lön
– Vi har, tycker vi i alla fall, väldigt goda förutsättningar för att ge individuell lön. Till exempel har vi inga individgarantier i våra avtal, säger Agneta Jöhnk, avdelningschef för arbetsmarknadspolitik på SKL.
I veckan presenterade Ledarna, i samband med ett debattinlägg i Svenska Dagbladet, siffror från en undersökning de gjort som visade att majoriteten av de offentligt anställda inte upplever att lönerna sätts efter prestation.
51 procent ansåg att lönesamtalet endast är ett samtal där de informeras om lönen. Endast 27 procent tyckte att de i hög eller viss utsträckning kunde påverka lönesättningen.
I debattinlägget försökte fackförbundet sätta press på SKL för att förändra lönebildningen och göra den mer individuell.
Men det är att sparka ”in öppna dörrar”, enligt SKLs ordförande Anders Knape som i dag svarade Ledarna. Enligt SKL jobbar de sedan länge med att öka lönespridningen.
– På många ställen har man att exempelvis hälften av årets lönepott ska gå till alla, medan resten fördelas på de som är bra. Men vi har ingenting som går till alla, utan allt ska fördelas enligt resultat, säger Agneta Jöhnk.
Hon medger att SKL inte är perfekt och att det, med 37 000 chefer som ska jobba med lönespridning, alltid finns vissa som inte klarar av det. Men något miljonslöseri är det inte.
– Det är klart att vi kan bli bättre. Men vi tycker att Ledarna ger en överdriven beskrivning, säger Agneta Jöhnk.
Hur ser du Ledarnas undersökning som ändå visar att hälften upplever att lönerna inte sätts efter prestation?
– Nu har jag inte sett själva undersökningen, utan bara läst deras inlägg. Men det brukar vara hårfina skillnader mellan privat och offentlig sektor. Det är tråkigt att de inte beskriver våra avtal, som är moderna.
Men vad gör ni för att öka lönespridningen?
– Vi som skriver de centrala kollektivavtalen kan bara beskriva hur de kan göra ute i de 290 kommuner och 22 landsting och de företag som tillhör oss. Sedan är det ju upp till varje arbetsgivare att hitta de former som bäst passar dem. Där kan det se lite olika ut. Vissa har kommit betydligt längre än andra. Det vi kan göra är att utbilda våra chefer, ha en dialog och diskussion med dem om detta.
Samtidigt finns det vissa hinder i individuell lönesättning, säger hon. Lönespridning bygger på att de som utför ett bra jobb och redovisar bra resultat ska ha bättre lön.
– Men vad är ett bra resultat inom äldreomsorg, sjukvård? Det är inte så lätt att mäta resultatet i vissa områden, och där har vi en bit kvar, avslutar Agneta Jöhnk.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.