Med en bild på Centerpartiets partiledare Annie Lööf kampanjar organisationen Skiftet med syftet att visa hur lätt det blir att få sparken med de förändringar av Las som utreds av regeringen och diskuteras av partnerna. Något som bland annat Unionen mörkar, enligt skiftet.

Efter några turbulenta veckor och där LO till slut hoppade av förhandlingarna, medan PTK och Svenskt Näringsliv kom överens, är det oklart hur förändringarna av Las kommer att landa.
I det läget går organisationen Skiftet ut med en kampanj som består av ett självtest där det ska gå att se om man riskerar att få sparken. Och ja, alla kan få sparken, utom pensionärer, visar testet, illustrerat med en bild av Annie Lööf.

Testet släpptes via Facebook 21 oktober 2020 och hittills har 13 700 utfört det, berättar Skiftets kanslichef Robin Zachari.

–  Sedan har några tusen delat det. Vi räknar med att runt 130 000 har fått budskapet.

Robin Zachari berättar om tänket bakom kampanjen:

– Det är ett sätt att slå igenom ett brus med många svåra begrepp. PTK, tycker något, LO tycker något annat. Ingen utan ett svart bälte i facklig förståelse kan förstå vad som händer.

Robin Zachari tycker också att det är lite si och så med en del fackförbunds intresse att berätta om konsekvenserna av Las-förslagen.

– Unionen vill gärna ha ett avtal, för de tror att de ska får lagstadgad kompetensutveckling. De vek sig jättesnabbt. Många fackförbund komplicerar sin kommunikation med olika begrepp och paragrafer som inte folk förstår och bryr sig om och inte heller ska behöva göra det.

Hur kommunicerar LO?
 – De är raka i sin kommunikation. De vet vad det handlar om för sina medlemmar. Mellanchefen på ett svenskt exportföretag kommer inte att drabbas lika mycket. Det vore tacknämligt om Unionen var ärlig med att de vill slänga alla andra under bussen. Men det är de inte.

Kommer det flera delar i kampanjen?
 – Det har vi inte bestämt än. Vi har kampanjmöte på måndagar. Vi får se om vi snurrar ihop något. Det är också svårt att veta vad som kommer att hända.