Huvudbudskapen “Klimatsvek” och “Fossilgas dödar” syntes under kvällen på riksdagshusets fasader.

”Vi var ute ett par timmar”, berättar Maria Hammer, kampanjare på Skiftet, via mejl.

Fick ni hålla på eller blev ni avhysta?
Vi projicerade våra budskap enligt planen och packade sen ihop själva”.

Vad ville ni uppnå?
Vi vill bekämpa okunskapen kring och grönmålningen av fossilgas, ett fossilt bränsle som är minst lika klimatfarlig som kol och olja”.

”Vi vill avslöja och tematisera Sveriges klimatsvek. Både när det kommer till den nya regeringens ignorans av klimatkrisen och svenska myndigheternas miljardstöd tillfossilgasprojekt världen över. Vi kräver att Sverige sluta stötta fossilgasutvecklingen med våra pengar och istället satsa på förnybara energikällor i en grön och rättvis omställning”.

Varför gjorde ni kampanjen just denna dag?
”Klimatkrisen tvingar oss att agera snabbt och hela planetens framtid står på spel. Vi befinner oss mitt i en energikris som leder till att priser för mat, boende och värme chockhöjas. Igår gick nyheten runt att världen är på väg mot tre graders uppvärmning. Därför är det extra allvarligt att vi har vi en ny regering som låtsas som att klimatkrisen inte finns. Deras totala ignorans som manifesterar sig till exempel genom att de lade ner miljödepartementet som en första handling är ett hot mot vår framtid. Vi bevittnar ett enormt klimatsvek just nu”.

”I år har även hela Europas beroendeproblem av fossilgas blivit synligare än någonsin förut genom Putins blodiga invasion i Ukraina. Även om vi i Sverige importerar mycket mindre fossilgas än andra länder i EU, så har vi ett stort fossilgasproblem när det kommer till statliga investeringar. Det är dock många som inte vet om detta”.

”Ett av de största problemen nu är att företag, lobbyister och politiker ofta satsar på falska lösningar och grönmålning istället för att ställa om på riktigt. EU-taxonomin som träder i kraft vid årsskiftet är ett paradexempel för detta. Fossilgas, ett fossilt bränsle blev klassat som hållbar i en kontroversiell omröstning i Europaparlamentet i juli 2022. Vi kräver attb riksdagen tar sig i kragen nu och fasar ut alla fossila bränslen”.

Vad har ni fått för reaktioner?
Många håller med och är arga över det vi avslöjar. När vi kampanjade kring taxonomin (EUs klassning av energikällor), trodde många att det inte kan vara sant att våra politiker vill klassa ett fossilt bränsle som grönt när vi befinner oss mitt i en klimatkris. Vi har också upptäckt att många fortfarande inte vet så mycket om fossilgasens påverkan men det känns som att det här året ändrade på detta på grund av Europas gasberoende av Ryssland”.

Hur skulle du utvärdera kampanjen?
Det är lite för tidigt att säga men jag har känslan att kunskapen kring fossilgas som ett fossilt bränsle ökar, både bland våra aktiva men även bland allmänheten. Vi har fått positiva reaktioner från olika svenska tidningar. Många håller med om att begreppet ’naturgas’ är missvisande och har gett ett löfte att använda fossilgas framöver i sin rapportering. Detta anser vi som väldigt positivt”.