Organisationen Skiftet är ute och gerilla-kampanjar i Stockholm för att få stopp på vårdföretaget Krys uppköp av informationstjänsten 1177, som i dag drivs av Medhelps dotterbolag Vårdtjänster.

I natt sattes de första av 1177 affischer upp i Stockholm.

– Vi ska fortsätta att sätta upp dem till söndag. Vi har anlitat två som sätter upp tavlorna. Det är på diverse elskåp och så. Vi har anlitat två kompisar, säger Erik Melin, kampanjare på Skiftet.

På affischerna står att läsa ”Krya Moderaterna” och Låt dem inte sälja 1177 till sina ko(m)pisar.

Varför just den här kampanjen?
 – Dels har vi ett ganska bra samarbete med Vårdförbundet sedan innan, så vårdfrågor bryr vi oss om generellt. Sedan kom nyheten vid årsskiftet att Kry skulle köpa 1177. Det är jättedåligt eftersom de äger vårdcentraler och det kan uppstå situationer med jäv. Det har kommit rapporter om att de redan har hänvisat patienter till Kry. Vi är oroliga för att det ska spridas till fler regioner, säger Erik Melin, som vill vara tydlig med att Vårdförbundet inte deltar i denna kampanj.

1177 är ju redan privatägt?
 – Exakt. Men det vi menar att om Kry finns en gans stor intressekonflikt. Så kampanjen går ut på att först och främst stoppa affären. Det är ett beslut vi tror tas 9 mars. Sedan finns ett annat spår i kampanjen där vi vill att 1177 ska drivas av regionen.

Vad tycker du om 1177 som tjänst?
 – Jag har personligen aldrig ringt dem. Men det har min kollega Olivia gjort. Hon tyckte att det funkade bra, säger Erik Melin.