Han är kritisk till det batteri med skattehöjningar som finansminister Anders Borg tidigare i veckan presenterade, bland annat höjd fordons- och alkoholskatt, som ska öka skatteintäkterna med sammanlagt nio miljarder kronor per år de närmaste åren, och det skattesänkarstopp som lanserades i måndags.
– Vår grundinställning är att man inte behöver höja skatterna, och det finns 1 650 miljarder skäl till det. För det är så mycket som den offentliga sektorn får i skatteintäkter. Den offentliga sektorn får mer i skatteintäkter än tidigare, även justerat för inflationen, just för att man har sänkt skatterna vilket gör att vi fått fler skattebetalare, säger han.
Höjda skatter är med andra ord ”inte vägen mot höjda intäkter” för staten. Snarare handlar det om att först se till utgiftssidan och minska på ”skatteslöseriet”.
– Av den offentliga sektorns 1 650 miljarder kronor i skatteintäkter går endast en tredjedel till välfärdsstatens kärnuppgifter, vård, skola och omsorg. Resten går till annat och där finns de en del saker som är märkliga. Vi har alltifrån företagssubventioner och företagsstöd, istället för lägre skatter, till landsbygdsstöd på fem miljarder kronor per som en statlig utredning sagt inte har någon mätbar effekt och annat slöseri som vår Slöseriombudsman Martin Borgs uppmärksammat, säger Joacim Olsson.
– Även om det är små pengar i varje enskilt fall, så är det sammantaget stora summor. Det finns mycket vi kan göra för att vi ska få mer valuta för våra skattepengar och då räcker det både till mer välfärd men också lägre skatter, fortsätter han.
Skattebetalarnas förening föreslår en ”slöserikommission” som ska se över hur den offentliga sektorn kan effektiviseras och vad som ger störst nytta.
– Då kan man få en grund för framtida diskussioner om prioriteringar och kanske även gå så långt att man pekar ut vilka saker som inte bidrar positivt till Sveriges framtida välfärd och som inte heller har någon större betydelse för vår upplevda välfärd.
Joacim Olsson säger dock att han har förståelse för Moderaternas ”kortsiktigt taktiska agerande” som kan skapa ett positioneringsutrymme för de mindre allianspartierna och locka in marginalväljare som oroas mer över välfärden än skattenivåer. Däremot är han inte ”övertygad” om det verkligen är rätt strategi.
– Det finns mycket empiri som visar att det är regeringar med en tydlig reformagenda som blir omvalda och det pekade både Johnny Munkhammar på i sin bok The Guide to Reform och Stefan Fölster som var ute på DN Debatt. Man måste ha en tydlig agenda om hur man vill fortsätta utveckla Sverige, säger Joacim Olsson.
Långsiktigt kan finansministerns skatteutspel dessutom få ”förödande” konsekvenser.
– Man missar tillfället att förklara, opinionsbilda och påverka värderingar om varför vi inte kan ha högre skatter än vi har i dag, varför det är viktigt för vår framtida välfärd att ha skatter som är konkurrenskraftiga och varför det är rimligt att enskilda människor ska få behålla mer av sina surt förvärvade slantar för att kunna bygga upp en egen buffert när bilen går sönder eller visdomstanden måste dras ut.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...