– Man kan i alla lägen ha olika åsikter om saker och ting, men hans agerande överensstämde inte med sanningen och var framförallt direkt olämpligt, säger Anders Åkesson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.
 
Det var igår som Vårdförbundets tidning Vårdfokus publicerade ett klipp där Lars Goedecke, som sitter i regionfullmäktige i Skåne för Miljöpartiet, fällde kommentaren om sjuksköterskornas löner.
 
Bakgrunden är att en stor del av specialistsjuksköterskorna på barnintensivenheten i Lund sagt upp sig efter en konflikt kring en så kallad poängmodell som Region Skåne slopat.
 
Under en aktion, som genomfördes av nätverket Rädda Vården, gick miljöpartisten Lars Goedecke till attack mot sjuksköterskorna och hävdade att dessa i själva verket tjänar 60 000 till 80 000 kronor. Uttalandet var ett svar till en av demonstranterna som skämtade om att sjukvårdspolitiker tjänar 85 000 kronor.
 
Lars Goedecke hörs i klippet också säga: ”Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota att säga upp sig”.
 
Efter Vårdfokus artikel har Lars Goedecke tvingats till ursäkt och nu meddelar man att han tar en timeout.
 
– Jag hade ett längre samtal med Lars igår och gick ut med ett pressmeddelande som bekräftar att han i samråd med oss kommit överens om att han ska ta timeout från sitt uppdrag. Han saknar det förtroende som han behöver som politiker. Han har det varken hos personalen och det är tveksamt om han har skåningarnas förtroende totalt sett, säger Anders Åkesson.
 
Lars Goedecke ska enligt Anders Åkesson under den kommande tiden besöka en del verksamheter ute i Region Skåne för att träffa personalen där.
 
– Det är väsentligt att han möter deras verklighet på det sättet, säger han.
 
Vad kan hans agerande betyda för Miljöpartiet?
– Svårt att värdera i dagsläget, men det är klart att det inte är bra att vi har en enskild fullmäktigeledamot som uttalar sig direkt olämpligt på det sättet. Hans agerande inför kameran gör min ledsen. Man kan säga saker på många sätt, men hans agerande utanför fullmäktige lämnade mycket att önska.
 
Visste han om kameran?
– Det spelar egentligen ingen roll. Han betedde sig olämpligt och vi har samtalat om det och han har offentligt bett om ursäkt. Det tycker jag ändå är hedervärt.