– Några småpartier valde att rösta på Alliansen. Det har avgjort valet, säger Peter Kockum, ordförande i SKLs valnämnd.
 

Det som har hänt i verkligheten är att Alliansen lyckats få småpartier i olika landsting och kommuner på sin sida. De är Vrinnevilistan i Östergötland, SPI Sveriges Pensionärer i Malmö och Dalarnas Sjukhusvårdsparti. Alliansen kan tacka även Sverigedemokraterna i Skåne för ett mandat.

– Inte alla Sverigedemokrater röstade, så Alliansen fick ett extra mandat i Skåne. Istället för sju mandat fick Sverigedemokraterna sex mandat, säger Hans Ekholm, statistiker på SKL.

Hur kan det komma sig?

– Jo, Alliansen stod på tur att få nästa mandat, säger Hans Ekholm.

Det är alltså i Skåne som Alliansen kunde säkra segern. Förutom ett mandat som skänktes av Sverigedemokraterna, fick Alliansen två mandat även av SPI Sveriges Pensionärens parti som röstade på Alliansen. Tack vare SPIs röster fick Alliansen två extra mandat i Skåne.
Förutom i Skåne valde Vrinnevilistan i Östergötland och Dalarnas sjukvårdsparti att rösta på Alliansen i valet till SKL. I riksdagsvalet gick dessa partier till val som egna partier.

– I vår egen valsimulering kan vi inte förutse hur dessa små partier kommer att rösta. Därför hade vi ett annat resultat. Valet till SKL ägde rum på riktigt och nu vet vi hur det gick till, säger Peter Kockum.

Av Tonchi Percan