Sverigedemokraternas tidning Samhällsnytt hittade nyheten om att utredaren Maria Wetterstrand inte bara höll i utredningen om fossilfritt flygbränsle utan även sitter i styrelsen och är ägare i ett bolag som kan tillverka biobränsle.  Nu KU-anmäler Sverigedemokraterna klimatminister Isabella Lövin, som har beställt utredningen.

I Maria Wetterstrands utredning, som välkomnandes av stora delar av flyg- och bränslebranschen, föreslås en successiv inblandning av biobränsle. Samtidigt har Maria Wetterstrand suttit i styrelsen för företaget, Cortus, ett företag inom förnybart biobränsle. Hon äger också 615 000 aktier som den senaste veckan har ökat med 65 procent i värde på börsen.

”Min bedömning är att det är en klar intressekonflikt. En utredare som jobbar med att ta fram rekommendationer ska inte samtidigt äga aktier i ett bolag som är verksam på det området”, säger korruptionsexperten Louise Brown till SVT. Hon är också ordförande för den ideella organisationen Transparancy International Sverige.

SD-ledamoten Mattias Bäckström KU-anmäler klimatminister Isabella Lövin.

”Det är anmärkningsvärt att man trots vetskapen om detta från departementets sida ändå väljer att utse henne som ansvarig utredare”, säger han.

”Jag har varit öppen och transparent samt redovisat alla mina kringengagemang tydligt från början inför att jag för ett år sedan blev utsedd till statlig utredare. Miljödepartementet har inte haft några invändningar”, skriver Maria Wetterstrand i ett mejl till SVT, och vidare:

”Gasen som Cortus tänker sig tillverka är en råvara som har många användningsområden. Ett av dessa är en möjlighet att tillverka transportbränslen.”