En storm har brakat loss på Twitter och bland medier sedan William Petzälls twitterkonto läckt uppgifter om att Sverigedemokraterna haft tillgång till flera av Expressens och Aftonbladets medarbetares mejladresser.

 
Både Aftonbladet och Expressen bekräftar att lösenorden som publicerats stämmer, och har nu polisanmält händelsen.
– Vi har tagit del av uppgifterna om eventuellt dataintrång och kan bekräfta att det verkar stämma att någon tillskansat sig vissa lösenord till Expressens datorsystem, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till den egna tidningen.
 
Jan Helin säger i en kommentar:
– Vi har kunnat konstatera att två av mina medarbetares koder som gjorts offentliga på Twitter stämmer. Men de är gamla och används inte längre, det är ändå mycket oroande att koderna är ute.
 
Sverigedemokraterna själva förnekar dock att de skulle vara inblandade.
 
Det hela började på tisdagsmorgonen runt sju-tiden, när följande tweet skickades från sd-avhopparen William Petzälls konto: “Jag tänker nu avslöja spelet inom sd”. 
 
Där stod bland annat att ledande Sverigedemokrater – presschef Martin Kinnunen, riksdagsledamot Kent Ekeroth, Jimmie Åkessons partisekreterare Linus Bylund – stod bakom sajten Avpixlat, som är Politiskt Inkorrekts efterföljare.
 
Avpixlat medger samröre med Kent Ekeroth, men förnekar att Martin Kinnunen och Linus Bylund är inblandade.
 
Det var dock inte förrän ett par timmar efteråt som det hela tog fart. Vid klockan 9.20-tiden kom nya uppgifter, där partiledaren Jimmie Åkesson anklagades för dataintrång “Jag kan berätta att (partisekreterare Björn, red.anm) Söder ochÅkesson har haft full insyn i allt som AB och Expressens reportrar hade i sina mail under mängder av år”.
 
Vidare hävdas att "det är via journalisternas mail på tidningarna som Åkesson och Söder kunnat veta var alla tips kom från". Även Politiskt Inkorrekt och Avpixlat ska ha haft tillgång till mejlkontona, enligt kontot.
 
Därefter publicerades så kallade hashkoder till ett 20-tal reportrars mejlboxar som partiet ska ha haft tillgång till. En av de drabbade var Expressens Niklas Svensson.
 
Att lösenorden är riktiga bekräftades av flera journalister, enligt Expo.se. Dock verkar det röra sig om gamla lösenord.
 
Bland annat skriver Aftonbladets Robert Laul på Twitter: ”Vad jag förstår handlar det om lösenord från hackerattacken mot AB för fem år sedan som publicerades på Flashback”.
 
Det innebär alltså att lösenorden läckts ut tidigare på forumet Flashback i samband med en hackerattack mot tidningen, något som skulle tala emot att Sverigedemokraterna haft tillgång till reportrarnas mejlboxar.
 
Dock ska även Piratpartiets tidigare partiledare Rick Falkvinge ha drabbats. Han bekräftar till Computer Sweden att han använt sig av det lösenord som publierats på William Petzälls twitterkonto, men att det inte användes till hans e-post utan till andra tjänster.
– Jag funderar på hur de skulle ha kommit över det för jag kommunicerar bara det över krypterade kanaler. Jag har fortfarande inte kollat alla fakta, säger han till tidningen.
 
Till Svenska Dagbladet säger Rick Falkvinge att lösenordet kan ha spridits från Flashbacks operatörsdatabas.
– Varje operatör till sajter som kräver inloggning har tillgång till ditt lösen på något sätt. Det är därför det är så viktigt att inte använda samma lösen där som till mejlkonton eller annat känsligt, säger han.
 
William Petzäll förnekar dock att det är han som skrivit på Twitter.
– Han säger att hans konto måste ha blivit kapat. Det är inte han. Han har inte tillgång till telefon eller internet där han befinner sig, säger hans juridiska ombud Anna Heurlin till Expressen.se.
 
Själv befinner han sig på ett LVM-hem i Varberg efter att han tvångsomhändertogs i förra veckan.
 
UPPDATERING: Enligt Computer Sweden kommer lösenorden från Bloggtoppen.se. Sajten hackades i förra månaden och över 90 000 användaruppgifter lades ut i en fil på Flashback. I filen går det att hitta ett 30-tal mejladresser tillhörande riksdagen, däribland en adress kopplad till Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra. Även Sofia Arkelsten finns registerad på sajten, med en riksdagen.se-adress.
 
 
Ardalan Samimi