– Jag vill bli ordförande därför att jag vill under den kommande valrörelsen driva ett förbund som inte är rädd för att ta strider, varken gentemot partier inom Alliansen eller gentemot de rödgröna. Det behövs ett förbund som inte skäms för att vara borgerlig, säger hon.
 
När Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, KDU, samlas till årsmöte på Kristi himmelsfärdsdag på torsdag, ska förbundet välja en ny ordförande efter Aron Modig. Han meddelade sin avgång i vintras. Aron Modig lämnar ordförandeskapet efter två år och därmed också KDU.
 
Sara Skyttedal berättar att hon inte ”driver en linje att förändra KDU” men däremot vill fortsätta förnya förbundet. KDU behöver enligt henne bli ännu tydligare vad gäller synen på människan, familjen och samhället, det som gör Kristdemokraterna ”unika”.
 
Har ni inte varit tillräckligt tydliga?
– Jo, det har vi. Men jag är inte rädd för att ta strider. Jag tror också att det under året kommer att bli mycket mer tydligt inom Europapolitiken att det behövs ett förbund som ser lite mer realistiskt på EU-samarbetet. Man behöver vara lite självkritisk i hur man betraktar EU. Där tror jag att KDU under valrörelsen kommer att vara väldigt profilerade, säger Sara Skyttedal.
 
Samtidigt har moderpartiet i opinionsmätning efter opinionsmätning dansat kring fyraprocentsspärren.
 
– Man får det stöd som man förtjänar. Därför är det verkligen hög tid att ta itu med den inriktning som finns. Partiet har gått i rätt riktning och antagit en strategi där man till exempel fastslår att det är borgerligt, vilket i andras öron kanske låter som gamla nyheter. Men jag tycker att det är en viktig lärdom som mitt parti har lärt sig, att man inte behöver gillas av alla.
 
Sara Skyttedal fortsätter:
 
– Jag har för avsikt att ligga på partiet för att inse att man kanske inte kommer bli hyllad av Aftonbladets eller ens Dagens Nyheters ledarsida. Men för att nå våra potentiella väljare gäller det att stå fast vid den politiska riktning som gör oss unika.
 
Hur tycker du att Göran Hägglund skötte sig i partiledardebatten igår?
– Göran var duktig, men jag saknade glöden. Jag hoppas att det kommer intensifieras ju närmare valet vi kommer, säger Sara Skyttedal.
 
Såg han trött ut?
– Han behöver bli bättre på att övertyga väljarna om varför vi är det tydliga borgerliga alternativet.