Under 2015 försvinner Sveriges 21 polismyndigheter och infogas i en enda stor myndighet. Men Säkerhetspolisen, som i dag är en del av Rikspolisstyrelsen, kommer inte att ingå. I stället blir det en fristående myndighet. Förslaget kommer från en enig parlamentarisk utredning och välkomnas av Säpo.
 
– Ansvar och mandat blir tydligare samtidigt som insyn och kontroll blir mer effektiv. I allt väsentligt har vi agerat som en egen myndighet redan tidigare. Det är också ett bevarande av det förtroendekapital vi har internationellt, i många länder tillhör inte säkerhetstjänsten polisen utan är organiserat på andra sätt, säger Säkerhetspolisens generaldirektör Anders Thornberg. 
 
Anders Thornberg vill understryka att samarbetet med svensk polis fungerar bra och att det nationella samarbetet kommer att utvecklas och bli tydligare. 
 
– En annan sak som jag, som har jobbat inom Säkerhetspolisen i 26 år, känner är att förslaget är ett kvitto på att vi gör ett bra och viktigt arbete. Att regeringen och parlamentarikerna har förtroende för oss. 
 
Hur ska man tolka behovet av ett insynsråd? Har det varit problem med insynen tidigare?
– Absolut inte. Både jag och min företrädare har länge förfäktat att vi hemskt gärna skulle se en ökad parlamentarisk insyn som gör att människor vågar komma till oss och se att vi gör ett viktig jobb för att skydda Sverige och demokratin. 
 
Säkerhetspolisen har drygt 1 000 anställda och anslaget för 2012 ligger på en dryg miljard kronor. 
 
Oscar Örum