Sandro Wennberg, tidigare kommunalråd (s) och idag grundare av pr-byrån Influera och senior rådgivare på Geelmuyden Kiese, ger här sin syn på några av de viktigaste frågeställningarna för hur Socialdemokraterna kommer att navigera under regeringskrisen.

Kommer statsminister Stefan Löfven (s) att utlysa extraval?
I första hand har han nog tänkt att det vore enklast med ett reviderat januariavtal. Samtidigt tycks Liberalernas förflyttning mot det konservativa alternativet i svensk politik vara oåterkallelig under överskådlig tid. Det innebär att Stefan Löfven, om han skulle väljas om i en talmansrunda – ändå inte kan få igenom en budget om inte Vänsterpartiet röstar för en budget från S, C och MP. Och sannolikt kommer V inte nöja sig med en sådan modell så länge C vägrar budgetförhandla med V. Så på sätt och vis ligger bollen även hos V. Stefan Löfven kan bli vald till statsminister igen, men riskerar att regera med en budget från M, KD, SD och L. Stefan Löfven och Socialdemokraterna kommer högst sannolikt inte vilja gå in i en valrörelse med en sådan budget i ryggen, och därför är ett extra val det mest sannolika scenariot så länge Centerpartiet inte tolererar Vänsterpartiets inflytande, anser Sandro Wennberg.

Så Centerpartiets omsvängning i hyresfrågan räcker inte för att Stefan Löfven ska undvika nyval?
– Centerpartiets omsvängning i frågan om att parkera hyresförslaget under onsdagen är sannolikt inte det sista budet från parterna, men skon klämmer i frågan om statsbudgeten. Om Stefan Löfven inte är säker på att få igenom budgeten kommer han inte vilja riskera att bli omvald men behöva styra med en M-SD-budget, och i övrigt också fällas i många andra omröstningar i riksdagen.

Men varför gör Centerpartiet den här manövern i hyresfrågan?
– Det faktum att Annie Lööf slänger in nya bud i förhandlingen om ett reviderat januariavtal med kraftigt sänkta skatter, sänkt skatt på ISK-konton med mera, är direkta bud mot S samtidigt som det är sockerbitar till L. Jag tror att Centerpartiet förbereder sig för ett nyval, och nu behöver Centerpartiet sätta bilden av att partiet inte är kompromisslöst. Dessutom ser Centerpartiet sannolikt en möjlighet att göra Liberalernas högergir så svårsmält för liberala väljare att Liberalerna de facto åker ur riksdagen, antingen i ett extra val eller i det ordinarie valet. Centerpartiet kan få monopol på Mittens rike helt enkelt, och det är exakt den position som partiet vill ha under Annie Lööfs ledarskap.

Vem får skulden för den uppkomna situationen?
– En viktig del i det spel som nu utspelar sig denna vecka är att sätta bilden av vem som bär skulden för den uppkomna politiska krisen. V kommer att peka på S och C, S kommer att peka på L, L kommer att skylla på C och så vidare. Stefan Löfven vill i ett sådant läge uppfattas som den som kompromissat mest för Sveriges bästa. Samtidigt är den hållningen riskabel eftersom det redan idag finns en kritik bland tidigare S-väljare och vänsterfalangen i partiet att Stefan Löfven har sålt ut partiets själ i och med Januariavtalet.

Har Stefan Löfven mandat internt att gå mot extraval?
– Stefan Löfven har en stark roll i det socialdemokratiska partiet. Visst finns det kritik, inte minst från partiets vänsterfalang, men det är trots allt en västanfläkt jämfört med de rosornas krig som har funnits historiskt. I den bemärkelsen har S slutat se sig som det enda statsbärande parti och stora delar av rörelsen ser behoven av att kompromisser krävs för att få inflytande. Samtidigt är det kanske just den långtgående kompromissviljan parad med känslan av att S saknar visioner som gjort att partiet inte längre samlar 40-50 procent av väljarkåren. Men som svar på frågan om Stefan Löfvens mandat: ja, det är starkt. Stefan Löfven har parerat en lång rad kriser för partiet och regeringen, och han är högt respekterad i olika delar av socialdemokratin för sin förmåga att hantera just kriser men även för sin förhandlingsförmåga. Dessutom är alternativet långt värre: en M-regering som får stöd av SD. Så ja, han har mandat.

Hur ska S mobilisera och spinna nu inför ett eventuellt extraval?
– Det blir nog ingen lätt match att mobilisera S-väljarna. Samtidigt har Stefan Löfven ett tämligen högt anseende bland partiledarna, trots regeringsinnehav, och han uppfattas i många kretsar också ha hanterat pandemin tämligen väl, trots allt. Samtidigt vet S att valet kommer att bli extremt jämnt. Gissningsvis kommer Socialdemokraterna att gå till val på ’ansvar för Sverige’ eller en liknande devis, blandat med hotet om att Sverigedemokraterna kan få makten i Sverige. Den stora risken med det upplägget är att det i ännu högre grad kan skrämma bort de väljare som har lämnat S för SD. Men Socialdemokraterna skulle behöva ägna en del energi och tid åt att återetablera en ny, eller nygammal, berättelse om ett nytt och moderniserat svenskt folkhem. Den berättelsen behöver fyllas med en blandning av ansvar och social ingenjörskonst med konkreta reformer, ett recept som har vunnit val åt S tidigare.

Hur spelar regeringskrisen in på partiledarkampen, vilka ser chansen?
– I det uppkomna läget kommer Stefan Löfven inte utmanas som partiledare. Endast om Löfven bestämmer sig själv att avgå denna vecka (tämligen osannolikt), alternativt om S skulle göra ett extremt dåligt val i nyvalet, så kommer Stefan Löfven att kasta in handduken. Då kan rent teoretiskt en ny partiledare väljas vid kongressen i november. Flera av dem som kandiderar till partiledarposten inom S, utan att uttala den viljan förstås, det vore politiskt självmord enligt partikulturen, är sannolikt beredda på en sådan situation. Dock är tidslinjen tämligen snäv mellan ett extraval i september och partikongressen i november eftersom partidistrikten behöver prata sig samman om kandidater för att undvika en repris av kaoset i samband med att Håkan Juholt blev vald. Så ett alternativ är i så fall att partistyrelsen utser en partiledare under vintern 2021/22 som sedan bekräftas på en extra kongress under våren 2022, anser Sandro Wennberg.

 

 

Rolf van den Brink

Jobbar främst med nyheter, reportage och foto och leder det redaktionella arbetet, men ägnar också rejält med tid till den löpande driften av företaget. Har jobbat på Dagens Opinion sedan 2009.

rolf@dagensopinion.se