Så påverkar regionutredningen myndigheter och landshövdingar
&nbs
Före årsskiftet kom förslaget från Utredningen om den statliga regionala förvaltningen. Det övergripande förslaget går ut på att 21 länsstyrelser ska bli 11 med vardera "sätesorter". Begreppet "residensstäder" anser utredningen vara föråldrat. Exempelvis ska Värmland och Örebro lyda under samma länsstyrelse med säte i Örebro. Stockholm och Gotland ska ha en gemensam länsstyrelse, med Stockholm som sätesort.
Länsstyrelserna ska ledas av "länsöverdirektörer" utsedda av regeringen. Utredningen tar inte upp frågan om landshövdingarnas vara eller icke vara men konstaterar att
"Däremot kan vi konstatera att om våra förslag genomförs kommer det att finnas flera fastigheter, med bostäder för landshövdingar och representationslokaler, än antalet landshövdingar och länsstyrelser", konstaterar utredningen.
Men utredningen föreslår betydligt mer än så. Bland annat ska länsstyrelserna i sin tur delas in i sju statliga områden. Efter dessa områden ska myndigheterna delas in. Utredningen pekar särskilt ut sju myndigheterna som ska organisera sig efter de föreslagna områdena. Myndigheterna är: Trafikverket, Lantmäteriet, Polisen, Säkerhetspolisen, Arbetsmiljöverket, Skolinspektionen och nyinrättade Inspektionen för vård och omsorg. Polisen håller på att sätta upp en ny riksorganisation som inte helt stämmer överens med utredningens förslag.
Den nya statliga regionala indelningen ska gälla från 1 januari 2015.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Dela
“
Så påverkar regionutredningen myndigheter och landshövdingar”? Berätta för ditt nätverk.
VECKANS BRIEF. I utgåva 28 för år 2024 kartlägger Veckans Brief reklamaffärerna för 32 av Sveriges största influerare. Vi pratar med ungdomsförbunden om värvningen av nya medlemmar. Pa-konsulterna analyserar de nya statsråden och ir-konsulterna analyserar börskommunikationen efter Bonnesen-domen. Dessutom kan Veckans Brief avslöja att Kid Collective tvingas till nya kostnadsbesparande åtgärder. Detta och mycket mer.
SD-ledamoten Richard Jomshof kliver tillfälligt av rollen som justitieutskottets ordförande. Detta efter att han har blivit anmäld för hets mot folkgrupp efter att på X ha återpublicerat två bilder där muslimer framställs i negativ dager. Publiceringen ska ha skett 28 maj.