De fyra husen är på totalt 100 000 kvadratmeter med cirka 1 000 nya lägenheter. Det högsta huset är på 140 meter med 45 våningar och 550 lägenheter. Två hus är på 120 meter och det fjärde på 75 meter.
 
Att Socialdemokraterna vill bygga just i Marieberg i Stockholm beror enligt partiet på att platsen lämpar sig väl för höghus, och bidrar dessutom ”till att ge Stockholm en spännande storstadssilhuett”, enligt oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s).
– Det får helt enkelt plats med många fler lägenheter, och är ett sätt att förstärka allmännyttan, säger Tomas Gustavsson, pressekreterare hos Socialdemokraterna i stadshuset.
 
Ska Marieberg alltså bli en Manhattan?
– Ja, det blir lite storstadskänsla skulle man bygga dessa hus. Det finns ju redan höga hus där så det passar väl in i platsbilden. Man bryter inte någon skyline, som man skulle göra inne i city.
 
Om förslaget går igenom kan bygget börja om två år.
 
Samtidigt vill Socialdemokraterna ändra på det sätt som man i dag tar betalt för marken.
– Man betalt per yta helt enkelt. Det innebär att när man bygger på höjden så blir det väldigt dyrt. Vi skulle vilja se att man utreder en modell där priset blir som en pyramid, det vill säga att det sjunker ju högre man bygger, säger Tomas Gustavsson.
 
Tanken är att det skulle uppmuntra fler till att bygga högt, och samtidigt mer miljövänligt.
– Ska man bygga miljövänligt i dag så bygger man tjockare väggar, vilket också gör att ytan blir dyrare. Men de som bygger tar betalt för den yta som finns inne i lägenheterna. Av den anledningen krävs det också att man ser över det här, säger Tomas Gustavsson.
 
Ardalan Samimi