I dag är det två månader sedan Astrazeneca meddelade att forskningsverksamheten i Södertälje läggs ner, och att över 1 000 jobb riskerar försvinna. I samband med det åkte Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län samt partiets gruppledare i riksdagen, ner till Södertälje och Astrazeneca.
 
Tillsammans med riksdagsledamöterna Yilmaz Kerimi och Ingela Nylund Watz träffade han på måndagsförmiddagen ledningen för läkemedelsbolaget samt fackliga representanter från Unionen och Akademikerförbundet, för att diskutera just nedläggningen.
– Det är ett dramatiskt beslut för svensk läkemedelsindustri, som påverkar hela landet. Därför är det viktigt att följa vad som händer, hur arbetet för att ta tillvara på landets unika forskningsresurser, både i form av anläggningar och forskare, går, säger han.
 
Trots att det gått två månader sedan beskedet har ännu ingenting hänt, enligt Mikael Damberg. Han berättar att han möttes av en stor frustration över detta.
– Det finns inte minst en facklig kritik mot regeringens samordnare (Lars Leijonborg, red.anm.), som de tycker borde bytas ut. Facken anser att det hänt alldeles för lite, och man uppfattar inte att frågan tas på allvar, säger han.
 
Partiet ska därför lägga en interpellation till näringsminister Annie Lööf, där man ställer frågan vilket mandat Lars Leijonborg har, som ett sätt att få fart på frågan.
– Det är en viktig fråga som inte får hamna mellan stolarna, säger Mikael Damberg.
 
Socialdemokraterna riktar dessutom kritik mot näringsminister Annie Lööf (c), som partiet anser varit för tyst i frågan.
– Det har mest varit en fråga om hur man ska hantera de enskilda forskarna som förlorar sina jobb. Men frågan är mycket större än så. Det här är en av Sveriges viktigaste näringar, där vi måste bygga bygga strukturer så vi inte tappar den kompetens som finns i Sverige och som bland annat bidra till vår export, säger Mikael Damberg.
 
Han säger att regeringen måste bli mer aktiv och fatta snabbare beslut för att komma fram.
– En konkret fråga som vi diskuterat har varit hur man gör med de unika forskningslaboratorium och -lokaler som finns här och som skulle passa utmärkt för nystartade forskningsföretag och -institutioner. Det är en aktufråga som vi förväntar att regeringen löser tillsammans med berörda parter.