I interpellationen slår Peter Persson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Jönköping, fast att ”många” anser att statsministern medvetet valt att ställa sig vid sidan av svensk politik och inta en mer kommenterande roll.
 
Syftet med interpellationen, där han frågar Fredrik Reinfeldt om vart Sverige är på väg med tanke på den arbetslöshet som råder i landet, är att försöka ”locka ned statsministern från Parnassen och få denne att delta, som en vanlig dödlig, i en interpellationsdebatt”.
 
– Jag tycker att vi har en statsminister som har utvecklats till att vara en politisk kommentator. Det är väldigt svårt för riksdagen att överhuvudtaget komma i närheten av statsministern, eftersom han har en tendens att dra ifrån den offentliga debatten, säger Peter Persson till Dagens Opinion.
 
Peter Persson säger att Fredrik Reinfeldt genom att stå vid sidan av och låta andra statsråd svara på frågor och ta emot kritik ”minimerar riskerna” och försvårar för riksdagen att "nå fram" till honom.
 
– Sedan framhåller Fredrik Reinfeldt hela tiden att den enda politiska riktningen av värde för regeringen har varit att få ner arbetslösheten, det som han benämnde 2006 som massarbetslöshet och massivt utanförskap. Men hur ser det ut i dag när vi har två procent högre arbetslöshet och i alla avseenden ett större utanförskap? Jag tycker Reinfeldt ska vara i riksdagen och diskutera det.
 
Tror du han kommer lockas ner ”från Parnassen”?
– Ja, vem ska han skicka istället? Nyamko Sabuni har ju gått hem… Men jag vet inte, han har ju haft en regelbunden vana att låta någon annan ta frågan.
 
I det avseendet är dock Fredrik Reinfeldt inte unik. Redan 2002 gjorde Konstitutionsutskottet en granskning som visade att dåvarande statsminister Göran Persson inte heller svarade på interpellationer. Enligt en sammanställning som riksdagens utredningstjänst gjorde ställdes det totalt 61 interpellationer till Göran Persson mellan åren 1998 och 2002. Samtliga besvarades av andra statsråd.
 
– Jag kan inte den tiden, jag blev riksdagsledamot 2010. Regeringschefen har ju faktiskt ett samlat ansvar för regeringens politik. Men vi har sällan haft en regering som den sedan valet 2006 som varit så tydlig med att man har en politisk mission, jobbpolitiken. Det upprepas ständigt i varje sammanhang, säger Peter Persson.
 
Medveten om att hans partimedlemskap färgar hans syn tycker Peter Persson ändå att regeringen Persson var mycket mer ”mångfacetterad”.
 
– Göran Persson hade kapacitet att diskutera fler frågeställningar. Reinfeldt har investerat i en sak som han återkommer till i vartenda sammanhang. Jag har aldrig upplevt en politiker som Reinfeldt, en politiker med en kommenterande stil. Det är som att han inte är med utan står på läktaren och tittar på, säger han.
 
Är det ett problem?
– Ja, statsministern ska väl ändå möta riksdagen, möta politiken och ta debatten.