Hon tycker att ansvaret för att partiledaren nu är ifrågasatt vilar även på partiorganisationen.
– Partiet är strategilösa och oproffsiga. Socialdemokraterna kommer med godtyckliga utspel från en mängd olika talespersoner. Med ett långsiktigt fokus kan de skapa sig utrymme för att agera flexibelt och snabbt reagera på det som händer i omvärlden, som till exempel  Caremaskandalen där socialdemokraterna svarade alldeles försent. Hade de varit snabbare på bollen hade vi kunnat få till stånd en riktig diskussion om sjukvården och framtidens finansieringslösningar istället för att tandlöst bara kritisera ett enskilt vårdbolag.

Den s-märkta pr-konsulten Jonas Morian krävde tidigare i veckan Håkan Juholts avgång. Hur ser du på det?
– Jag tycker att det är trist och onödigt och det gör det inte direkt lättare att fokusera på oppositionspolitiken. Jag tycker att det är en intern fråga.

Varför är det en intern fråga?

– För att kongressen fattade ett enhälligt beslut att välja Håkan Juholt och min uppfattning är att hans fortfarande har stora delar av partiets förtroende.

Så Håkan Juholt är rätt man för jobbet?
Han är mannen med jobbet, säger Joanna Mossberg.

Hur ser du på mediernas bevakning av Håkan Juholt?
– Det är väldigt destruktivt att gnälla på mediernas bevakning. Det väcker inga sympatier utanför de egna leden. Om socialdemokraterna hade varit ett oppositionsparti att räkna med och hade en konkret politik att föra fram, så hade inte skandalerna fått så stort utrymme. Då hade fokus fördelats över fler personer och sakfrågor.

Vad behöver Håkan Juholt göra för att stärka sin ställning?
– Han har redan en stark ställning och stora delar av partiet sluter upp kring honom. Han behöver omge sig av de bästa rådgivarna inom sina respektive områden och lyssna på dem. Han behöver utifrånperspektiv. Han har all potential att bli en riktigt folklig och verklighetsförankrad statsministerkandidat, men då måste han slipas ner och slipas till.

Vad behöver partiet göra?
– Fokusera på politiken, politiken, politiken. Sluta gnälla. Bedriva opposition mot de värsta nerdragningarna i sjukförsäkringssystemen och offentlig sektor i mannaminne. Prata lite grand om vad regeringens politik faktiskt får för effekter på vanligt folk och presentera en alternativ samhällslösning. Förhoppningsvis kan programkommissionen jobba fram konkreta förslag som håller över valrörelsen. Sammansättningen i kommissionen tyder på det.