Det var i torsdags som den socialdemokratiska riksdagsledamoten Peter Johnsson från Trollhättan lämnade in interpellationen. I den kräver han svar från Anders Borg (m), som i samband med att finansfamiljen Antonov försökte gå in som delägare i Saab gav Säpo uppdraget att utreda finansiärerna.
– När Antonov ville gå in som ägare så fick man klartecken från både USA och från Riksgälden. Men EIB (Europeiska investeringsbanken) avvaktade i nästan nio månader innan deras nej kom, säger Peter Johnsson.
 
Anders Borg sitter i styrelsen för banken. Peter Johnsson vill därför veta vad finansministern hade fått för information från Säpo och vilka åtgärder han tog utifrån den rapporten.
– Det är den kopplingen jag vill ha svar på, om det är så att Anders Borg visste långt innan alla andra att det skulle bli ett nej, och varför det dröjde så länge innan det kom, säger han.
 
I interpellationen frågar Peter Johnsson också om Anders Borg tog ”något initiativ för att delge andra” de uppgifter som Säpo tagit fram.
 
Peter Johnsson menar att om beskedet kommit tidigare så kunde Saab ha letat andra ägare, istället har företaget behövt vänta 9 månader på ett nej.
– Man har från regeringens håll hela tiden avvaktat och inte velat vara progressiv och hitta lösningar.
 
Anders Borg har fram till den 8 december att svara.
 
Vad tror du han svarar?
– Jag tror att han helt enkelt kommer säga att han inte kommer svara.
 
Ardalan Samimi