Regeringen vann igår en rond i kampen om höjd brytpunkt på grund av en miss i kvittningssystemet. Alliansen röstade ner förslaget med endast en röst, trots att oppositionen egentligen har en riksdagsmajoritet.
 
Omröstningen slutade på 154-153.
 
Toppolitikerna Mikael Damberg, gruppledare och ställföreträdande partiledare i riksdagen för Socialdemokraterna, och vänsterledaren Jonas Sjöstedt missade tillsammans med riksdagsledamoten Carina Hägg (s) att kvitta ut sig.
 
Även sverigedemokraten Mattias Karlsson var frånvarande, då han tillsammans med flera andra riksdagsledamöter befinner sig på en FN-utbildning i New York. Men eftersom Sverigedemokraterna inte är med i den frivilliga överenskommelsen mellan blocken får partiet inte kvitta ut sina ledamöter.
 
Tanken med kvittningssystemet är att röstbalansen i riksdagen ska bevaras när ledamöter av olika skäl inte kan närvara.
 
Sverigedemokraternas Björn Söder ska ha påpekat risken för just en rubbad balans på ett gruppledarmöte i förra veckan då partiet begärde att få kvitta ut sin ledamot.
 
– Men de ville inte släppa in oss den här gången heller. Hade de gjort det så hade det åtminstone blivit oavgjort, säger Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen.
 
Han berättar att de funderade på att låta Mattias Karlsson återvända till Sverige.
 
– Men vi beslutade att inte göra det eftersom vi förstod att kvittning skulle tillåtas och vi utgick från att de andra skulle vara noggrannare denna gång, säger Martin Kinnunen som tillägger att det dessutom skulle kosta skattebetalarna 30 000 att flyga tillbaka Mattias Karlsson.
 
Det är inte första gången som de borgerliga partierna vinner en votering på grund av en kvittningsmiss. Sverigedemokraterna har länge försökt bli en del av kvittningssystemet, något som partierna dessutom tidigare varit positiva till.
 
Men än har det alltså inte skett.
 
– Vi har fått bra signaler från alla partier vid olika tillfällen, men man har inte kommit överens sinsemellan om att ändra systemet. Jag tror att Socialdemokraterna är det största hindret, säger Martin Kinnunen.