– Det handlar om att föra ett gemensamt samtal, eller hearing, om vad som möjligen kan göras bättre och att vi som lagstiftare informerar oss om eventuella brister i lagstiftning och tillsyn, säger moderaten Bengt-Anders Johansson, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.
 
Sedan början av året har flera skandaler rörande felmärkt kött avslöjats i hela Europa och i Sverige har den så kallade hästköttsskandalen fått mest uppmärksamhet.
 
För att få klarhet i frågan hålls alltså en stor utfrågning på torsdag i riksdagen med bland andra Kött och Charkföretagen, Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel samt Sveriges konsumenter.
 
– Jag tror det är viktigt att få så mycket kunskap som möjligt om matfusket som förekommit där visst kött utgetts vara något annat än vad det är. Jag har inga synpunkter på att äta exempelvis hästkött, men det är viktigt att veta när man gör det, säger Bengt-Anders Johansson.
 
Även Livsmedelsverket, Jordbruksverket och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) deltar.
 
– Min erfarenhet är att när det gäller en nästan konglomeratliknande situation, som med livsmedelskedjan, så är det bra att alla som har någon roll i kedjan är med och hör samma saker. Då kan mycket redas ut. Har någon frågor på något kan det också omedelbart få svar. Det är ett bra arbetssätt, säger Bengt-Anders Johansson.
 
Att de svenska aktörerna ska ha varit inblandade i bedrägerierna ser Bengt-Anders Johansson inte som troligt.
 
– Jag har känslan av att man blivit lurad i uppköp från andra länder, men det är en känsla jag inte kan leda i bevis och kan förhoppningsvis förtydligas i samband med mötet, säger han.
 
Vad kan politiker göra för att motverka fusk?
– Så här långt har jag inte förstått att det handlar om lagstiftning, men jag kan ha fel på den punkten. Jag går in med ödmjukhet i en sådan här hearing, för att höra om vad man tycker inom de olika delarna. Trots att vi redan har en sträng lagstiftning så kan det var en fråga om lagstiftning, annars kanske det är tillsyn. Jag hoppas jag får svar på torsdag.
 
Vem tog initiativet till denna utfrågning?
– Alliansen, om jag inte minns fel.