– Nej vi närmare oss inte ett monopol, vi tar visserligen steg mot färre men större mediehus, säger Benjamin Holmfred, styrelseordförande Sveriges Mediebyråer, och utvecklar:
– Med tanke på de sociala mediernas dominas är detta oerhört positivt, det betyder att de, nu färre, lokala mediehusen, har möjlighet att fokusera på kvalitet, transparens och driva en sundare agenda i kulturella och demokratiska frågor.
Finns det risk för prispress uppåt med färre aktörer?
– Det finns det alltid, men man har de senaste åren hittat en balans där prisbilden är hyfsat hälsosam och inte knuffar medieinvesteringarna åt de internationella spelarnas håll. Den balansgången tror jag att alla lokala mediehus fortsättningsvis kommer navigera galant.
Jochum Forsell, senior partner, Hear Mediebyrå, blev inte totalt överrumplad över affären.
– Både och. Schibsted var en av köparna det spekulerades i, men de brände sig också på köpet av Viaplay för några år sedan.
Vad tycker du spontant om affären?
– Det känns som en bra affär för TV4 och i och med det är affären bra för oss reklamköpare. Det är bra att det är en publicist och inte en teleoperatör som huvudägare. Det bärgar för ett gott publicistiskt innehåll och även bra underhållning. På längre sikt kan det bli alla typer av annons- och redaktionella samarbeten mellan TV4 och de andra medierna inom Schibsted och säkra större programrättigheter som annars riskerar att hamna utomlands, säger Jochum Forsell och lägger till:
– Jag vet att Netflix, Google och Amazon är ute och köper rättigheter. Disney har köpte Europa League i fotboll Så jag tror att det är bra med en nordisk och publicistisk ägare.
Blir inte Schibsted en alltför dominerande aktör?
– Jag hade varit mycket mer orolig om ett internationellt bolag hade kommit in och köpt TV4. Det är Google och Meta som är de största reklamkanalerna och nu kan de få hårdare konkurrens. För annonsmarknaden är detta inte alls problematiskt.
Samtidigt tappar TV4 publik och tv som mediekanal har tappat 300-400 miljoner kronor per år i minskade reklamintäkter de senaste åren.
Så vad ska Schibsted göra för att vända utvecklingen för TV4?
– Vi talade om tidningarnas död för 25 år sedan. De finns fortfarande kvar. Vi tittar inte mindre på tv i dag. Men det är inte linjära tjänster vi tittar på. Där behöver TV4 ta ett starkare grepp. De försöker gifta ihop linjär tv med online och är nästan där. Och Schibsted kan hjälpa TV4 att kapa åt sig de rättigheter som behövs för att dra tittare.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...