Här är en uppdatering kring vad som har hänt och är på gång när det gäller regeringskrisen. Dokumentet uppdateras fortlöpande.

fredagen 4 juni
Utredare Kazimir Åberg presenterar utredningen om fri hyressättning för nyproduktioner. Utredningen är ett krav från Centerpartiet på att ingå i Januariöverenskommelsen med regeringen.

fredag 11 juni
Den förra partiledaren Jonas Sjöstedt kommer till Vänsterpartiets riksdagskansli.

tisdag 15 juni
Vänsterpartiet kallar till presskonferens klockan 10. Partiledaren Nooshi Dagdgostar ger regeringen ett ultimatum på 48 timmar att antingen förhandla med Hyresgästföreningen och presenterar ett avtal före riksdagen öppnar i höst eller också lägga utredningen om fri hyressättning för nyproduktion på is.

Klockan 16.15 kallar justitieminister Morgan Johansson till presskonferens. Han säger att regeringen inte har något färdigt förslag på fri hyressättning och att Vänsterpartiets krav på att dra tillbaka förslaget därför inte går att utföra. Han säger också att regeringen har en pågående dialog med Hyresgästföreningen.

onsdag 16 juni
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger till TT att hon anser att Vänsterpartiet inte är trovärdiga när de säger att de vill fälla regeringen och använder ordet ”bluff”.

C-ledaren Annie Lööf med entourage siktas utanför statsminister Stefan Löfvens bostad, Sagerska palatset, strax innan solnedgång.

torsdag 17 juni
När tidsfristen löper ut klockan 10 berättar Nooshi Dagdgostar på en presskonferens att partiet ska gå vidare med en missförtroendeförklaring.

Samtidigt bjuder regeringen via Morgan Johansson in Hyresgästföreningen som ene av bostadsmarknadens parter till samtal om utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Hyresgästföreningen ”välkomnar regeringens inbjudan” i ett pressmeddelande som skickas ut klockan 10.50.

Efter någon timme lämnar Sverigedemokraterna in ett yrkande på misstroende för Stefan Löfven. Kristdemokraterna och Moderaterna ger besked om att de ska rösta ner regeringen.

Stefan Löfven håller pressträff och säger att han har två alternativ att ”tänka igenom”.

 

fredag 18 juni
Stefan Löfven kallar till presskonferens och har med sig Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin och lovar en familjevecka à 32 miljarder kronor.  Om regeringen fälls blir det förstås ingen ”familjevecka”.

lördag 19 juni
Socialdemokraterna håller krismöte. Stefan Löfven ses flanera utanför regeringens byggnader. Morgan Johansson låter sig intervjuas i Ekots lördagsintervju och lovar ånyo förhandlingar för Hyresgästföreningen.

”Jag ser det som osannolikt att det finns ett avtal på plats innan måndag. Parterna kan förhandla, precis som det ska funka på bostadsmarknaden. Men inte med kravet om att marknadshyror ska införas. Då blir Hyresgästföreningen gisslan”, säger V-ledamoten Ida Gabrielsson till SVT.

Talman Andreas Norlén (m) håller möte med riksdagens gruppledare om hur det ska gå till när alla riksdagens ledamöter kallas in för omröstning om regeringen ska fällas eller ej.

söndag 20 juni
Regeringen håller ett extrainsatt regeringssammanträde, uppger flera medier.

måndag 21 juni
Omröstning om regeringen ska fällas eller ej. Samtliga 349 riksdagsledamöter kallas in.

Stefan Löfven kallar till pressträff 11.30, som flyttas fram till 11.45. Under dagen ska han även träffa partiledarna för partierna i Januariöverenskommelsen: L, C och MP.

En majoritet av riksdagsledamöterna röstade ja till misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven (s). 181 av ledamöterna röstade ja. 109 röstande nej. 51 procent avstod. Och 8 ledamöter var frånvarande.

Nooshi Dadgostar kallar till pressträff klockan 12.30.

Klockan 11.45 säger Stefan Löfven att han ska prata med samarbetspartierna.

Han säger att han nu har en vecka på sig att avgöra om han vill utlysa extraval eller försöka få till en ny regering via talmansrundor.

Klockan 12 håller L-ledaren Nyamko Sabuni presskonferens. Hon säger att Januariavtalet är överspelat och att partiet nu strävar efter en borgerlig regering.

Klockan 12.40 håller Nooshi Dadgostar presskonferens och säger att hon vill ha Stefan Löfven tillbaka som statsminister men utan marknadshyror. Hon säger att hon är öppen för att förhandla med Stefan Löfven.

tisdag 22 juni
De liberala tjänstemän som jobbar i regeringskansliet packar och flyttar.

Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, håller möte.

onsdag 23 juni
På eftermiddagen går Annie Lööf ut med att Centerpartiet backar från kravet på fri hyressättning för nyproduktioner, men i stället vill ha skattesänkningar för låg och medelinkomsttagare, samt sänkt skatt på ISK. Förslaget kallas för ”konstruktivt” av ledande Socialdemokrater, som Mikael Damberg och Stefan Löfven. Samtidigt skickar Annie Lööf en signal till Liberalerna om att återansluta sig till Januariöverenskommelsen.

torsdag 24 juni
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kommer med besked om att partiet inte tänker omförhandla januariavtalet och att partiet eftersträvar en borgerlig regering.

fredag 25 juni
Ledande socialdemokrater firar midsommar. Finansminister Magdalena Andersson visar upp sig i Västernärkesdräkten hon har tagit över från sin mor. Justitieminister Morgan Johansson ägnade sig åt att klippa häcken och äta jordgubbar. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi firade lantligt med blomsterkrans i håret. Utrikesminister Ann Linde firade med en båttur med vänner från SSU-tiden. Nyskilda Tomas Eneroth visade upp sig i sociala medier med sin nya partner, Malin Lauber (s), andra vice ordförande i kommunstyrelsen i Växjö. Anders Ygeman, som kan ta över som partiledare för Socialdemokraterna firade för ovanlighetens skull midsommar utan besök i stugan i Roslagen, som annars frekventeras av andra Socialdemokrater till vänster såsom Veronica Palm och Morgan Johansson.

lördag 26 juni
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skickar via Facebook en invit till Centerpartiet att ansluta sill en Moderatledd regeringskonstellation och lockar med sex förslag, som mer gynnsamma skatteregler för entreprenörer, skattefrihet för de första 150 000 kronorna på ISK, en stor skattereform, stärkt äganderätt för skogsägare samt en ”stor försäljning av mark” från statliga Sveaskog till mindre skogsägare” och en ny jaktlag. Det kommer ett snabbt nej tack från Centerpartiet.

söndag 27 juni
Efter lunch går Vänsterpartiet ut till TT och lovar att vara ”konstruktivt” för att få till ett budgetsamarbete med Centerpartiet. Vänsterpartiet är bland annat redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan.
”Det är ett svårt parlamentariskt läge. Nu behöver partierna lägga gamla käpphästar åt sidan”, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till TT.

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson replikerar snabbt i Aftonbladet:

”För oss visar det att det rimligaste i detta läge är samarbeten i den breda mitten i svensk politik, inte genom budgetförhandlingar med V eller SD”.

Socialdemokraterna bokar med kort varsel av sitt deltagande i SVT Agenda klockan 21.15. Inte heller någon från Vänsterpartiet eller Miljöpartiet deltar.


måndag 28 juni
Överläggningar inom S verkställande utskott.

Stefan Löfven kallar till en presskonferens  klockan 10.15. där han sannolikt kommer att ge besked i regeringsfrågan.

Klockan 10.15. Stefan Löfven håller presskonferens. Berättar att han kommer att begära att bli entledigad. Därmed väntar talmansrundor och något extral blir det inte tal om.

Klockan 14.30 Ulf Kristersson kallar till presskonferens. Säger att han är beredd att prata med talmannen, men poängterar också att det parlamentariska läget är oförändrat sedan valet 2018, vilket innebär att någon/några ledamöter behöver svika partilinjen för att han ska kunna röstas fram i riksdagen som statsministerkandidat.

Finansminister Magdalena Andersson kommer med en invit om budgetsamarbete med Liberalerna.

 

tisdag 29 juni
Talmannen Andreas Norlén (m) inleder förhandlingar med partiledarna. Här är körschemat:

10.00-10.30 Socialdemokraterna
10.35-11.05 Moderaterna
11.10-11.40 Sverigedemokraterna (digitalt)
11.45-12.15 Centerpartiet
13.00-13.30 Vänsterpartiet
13.35-14.05 Kristdemokraterna
14.10-14.40 Liberalerna
14.45-15.15 Miljöpartiet

Klockan 16.15 håller talmannen pressträff.

Stefan Löfven håller presskonferens. Säger att han hellre avgår är regerar med någon annans budget.  Han berättar också att partiet kommer att ”hantera”, situationen med den sjukskrivna riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz.

Jimmie Åkesson (sd) är den enda partiledaren som inte är på plats i Stockholm. Han ska få sin första covid-spruta i Skåne och kommer på onsdagen att bege sig till Stockholm för att delta i statsministerstriden i full skala.

Talmannen skjuter upp sin pressträff till 16.30 och den inleds klockan 16.35. Andreas Norlén (m) utser precis som 2018 Ulf Kristersson (m) till första partiledaren som får sondera möjligheterna att bilda en regering. Ulf Kristersson ska till på fredag (tre dagar) komma med ett förslag på hur han kan bilda en regering. Andreas Norlén räknar med en första omröstning om statsminister redan nästa vecka. På en presskonferens i riksdagen betonade han att det skulle gå snabbare den här gången än under 2018/2019, vid den förra talmansrundan.

– Lite slängigt kan man säga att vi kommer att ha en statsministeromröstning per vecka, sade Andrea Norlén.