Regeringen anser att staten inte bör äga bolag som verkar på kommersiella marknader ”om företaget inte har ett särskilt beslutat samhällsuppdrag som är svårt att klara på något annat sätt”.
 
Ambitionen är därför att fortsätta minska ägandet i bolag.
 
Enligt statens ägarpolicy för 2012 bör de statliga bolagen dessutom löpande utvärderas, likaså skälen till ett fortsatt statligt ägande.
 
De statliga bolagen ska också skötas ”på ett aktivt och professionellt sätt”. Bolagen ska ”agera långsiktigt, effektivt och lönsamt”.
 
Totalt äger staten 58 hel- eller delägda bolag. Det är bland annat SAS, SOS Alarm, Bilprovningen, Lernia, Svenska Spel, och Nordea. 
 
Alliansregeringen har sedan maktskiftet kraft minskat det statliga ägandet. Bland annat har regeringen sålt Vasakronan, Vin & Sprit och delar av Apoteket. Tidigare har regeringen även sålt delar av statens innehav i Nordea. I januari beslutades dessutom att sälja två tredjedelar av Svensk Bilprovnings stationsnät.
 
Men i höstas beslutade regeringen att skjuta upp framtida utförsäljningar efter att oppositionen blockerat de planerade försäljningarna av Teliasonera, SBAB, Posten Norden och Vattenfall.
 
Läs statens ägarpolicy 2012 här.