I Sverige har forskningspolitiken ”länge styrts av en socialdemokratisk jantelag”. Nu vill regeringen investera i elitforskningen. Det presenterade utbildningsminister Jan Björklund (fp) i dag på Dagens Nyheters debattsida.
 
I den kommande forskningspropositionen finns särskilt fyra punkter som handlar om att stärka svensk elitforskning.
 
• Elitprogram för yngre forskare, som syftar till att ”locka de skarpaste individerna till en forskarkarriär”. Elitprogrammet ska skapas hos Vetenskapsrådet och ska bekostas med 50 miljoner kronor per år i tio år.
 
• Rekrytering av internationella forskare. Landets rektorer föreslås få 250 miljoner kronor för att ”handplocka några av de allra bästa internationella forskarna till sina lärosäten”. Totalt rör det sig om 2,5 miljarder kronor under tio år.
 
• Minskad byråkrati för forskare, som ska få ”utrymme att ta de risker som behövs för att nå viktiga genombrott” utan att behöva oroa sig för långsiktig finansiering.
 
• Forskningsmedlen ska också fördelas utifrån kvalitet, där en stor del av forskningsanslagen, över 13 miljarder kronor, går direkt till landets universitet och högskolor.
 
Totalt rör det sig om tre nya miljarder kronor under en tioårsperiod.