Förslaget presenteras i dag av miljöminister Lena Ek (c) i en debattartikel i Expressen som hävdar att den amerikanska hummern blivit allt vanligare i svenska vatten. Detta hotar i sin tur det inhemska beståndet.
 
Därför vill regeringen införa ett förbud mot oreglerad införsel av levande amerikansk hummer och stoppa försäljningen. Enligt förslaget, som förbereds just nu, ska det dock kunna finnas undantag för ”seriösa aktörer”.
 
På branschorganisationen Livsmedelsföretagen är man delvis positiva till regeringen agerande, men är kritiska till ett förbud.
– Som jag förstått det finns det i dagsläget ingen reglering, och självklart ska det finnas ett tydligt regelverk. I dag kan vem som helst plocka in levande humrar. Men att totalförbjuda importen är extremt drastiskt. Det finns mellanlägen, säger branschorganisationens vd Marie Söderqvist.
 
Vad skulle ett förbud innebära för era medlemmar?
– Hummerimporten är inte big business bland våra företag. Men skulle man genomföra ett förbud skulle det ju drabba de som håller på med den verksamheten hårt.