Så sent som i början av juli beslutade regeringen om att tillsätta en kommitté med uppdrag att bygga upp den planerade och mycket omdiskuterade inspektionsmyndigheten, som bland annat fått socialminister Göran Hägglund (kd) och Moderaternas partisekreterare Kent Persson att hamna i en publik diskussion om vem som egentligen uppfann den så kallade välfärdsinspektionen.
 
Kommittén tillsattes bara några veckor efter att utredaren Stefan Carlsson kom med förslaget om att skrota tio myndigheter och ersätta dem med fyra nya.
 
Enligt ursprungsförslaget skulle regeringen först låta utredningen gå ut på remiss för att därefter analysera svaren. Men regeringen valde snarare att bryta loss ena myndigheten, Inspektionen för vård och omsorg, ur utredningen för att snabbare kunna inrätta den.
 
Trots att förslaget ännu inte nått riksdagen, och därmed inte formellt godkänts, har regeringen alltså valt att gå vidare med planerna.
 
Efter en kort rekryteringsprocess stod det i torsdags klart att det blir Gunilla Hulth-Backlund som får leda arbetet med myndigheten. I dag är hon generaldirektör på det, efter utredningsförslaget, numera nedläggningshotade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
 
Hon sökte själv inte till tjänsten utan blev mitt under sin semester kontaktad av rekryteringsföretaget Alumni, som hjälpte regeringen med processen. Utöver henne hann ungefär 13 personer, enligt Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö, söka tjänsten under den knappa vecka som annonsen låg ute.
 
– Vi har haft bråttom med få till en bättre inspektion, förklarar han.
 
Johan Ingerö hävdar vidare att så har ”varit tanken hela tiden”.
 
– Steg ett har varit lyfta att bort inspektionen från länsstyrelsen till Socialstyrelsen, men bara temporärt. Vi har inte gillat den dubbla roll som Socialstyrelsen fått i då de blir både normerande och rådgivande samtidigt som granskande, säger han.
 
Men ni sökte generaldirektör redan innan förslaget gick ut på remiss – är inte det lite väl för tidigt?
– Nja, det står i annonsen också att tjänsten tillsätts under förutsättning att riksdagen fattar beslutet. Det är ett sätt att spara tid, helt enkelt.
 
På frågan om vad som händer med Gunilla Hulth-Backlund om riksdagen mot förmodan skulle säga nej till förslaget svarar Johan Ingerö att det skulle vara ”ohyggligt förvånande”.
 
– Det finns ingen anledning att tvivla på att det går igenom.
 
Gunilla Hulth-Backlund var själv medveten om förutsättningarna när hon tackade ja till jobbet.
 
– Jag tyckte det lät väldigt spännande. Det är inte många gånger man får möjligheten att vara med och bygga upp en myndighet, säger hon.
 
Några visioner eller planer kan Gunilla Hulth-Backlund dock inte dela med sig av ännu eftersom det varit en ganska snabb process, medger hon och ber att få återkomma.
 
Hon fortsätter som generaldirektör för TLV fram till oktober i år för att därefter sedan tillträda som generaldirektör i regeringskansliet. Till dess är hon ordförande i organisationskommitté.