Anslagen för forskning och innovation höjs successivt till 4 miljarder kronor under perioden 2013-2016, och fokus ska vara på life science-området. 
– Vi lägger stort fokus på livsvetenskapen. Det handlar om hur vi ska bli både friskare och äldre. Forskningen handlar om att förebygga och bota sjukdomar som cancer, Alzheimers, stroke och Parkinson, säger utbildningsminister Jan Björklund (fp), som var den partiledare som fick störst utrymme under presskonferensen. 
 
Budgetnyheten meddelades i dag under en presskonferens på Science for Life Laboratory, SciLifeLab, i Solna. Forskningsinstitutet får 150 miljoner kronor per år från staten mellan åren 2013-2015. Därefter höjs anslaget till 200 miljoner kronor. Totalt avsätts 2,1 miljarder kronor för området life science.
 
Forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, får 75 miljoner kronor 2013, 150 miljoner kronor 2014 och 200 miljoner kronor åren 2015 och 2016. 
– Det var många länder som ville ha ESS-anläggningen, men Sverige fick den. Det kommer få dramatiska effekter för Sverige och göra stor nytta för bland annat medicin och bioteknik, säger socialminister Göran Hägglund (kd).
 
Regeringen investerar också 2,1 miljarder kronor i att omsätta forskning i nya produkter och tjänster. En del i detta är att stärka gruv-, mineral- och stålforskningen samt att utveckla Vinnovas innovationsprogram.
 
Totalt fyra miljarder kronor ska också användas för ”stärkta förutsättningar för universitet och högskolor”. Tidigare har Jan Björklund meddelat att regeringen i den kommande forskningspropositionen ska lägga tre miljarder kronor på elitforskning.  
– Vi har en stor bredd, men eliten är för liten. För att locka den absoluta världseliten bland forskare kommer vi att se lönevillkor som kan betraktas som ”osvenska”. Det är en del i den totala satsningen, säger Jan Björklund.
 
Jan Björklund säger att en elitforskarlön kan bli fyra gånger högre än ”rektorns”.
 
Anslagen till forskning och innovation kommer sammanlagt hamna på 35 miljarder 2016, en nivå som Jan Björklund kallar ”historisk”.
 
Oscar Örum & Ardalan Samimi