Idag är det tillåtet att bygga kärnkraftsreaktorer där det redan finns kärnkraftverk, enligt miljöbalken. Som mest ska Sverige ha tio reaktorer i drift. Detta gick M, L, KD och SD till val på att avskaffa.

Nu skickar regeringen ett förslag på att avskaffa begränsningarna på remiss.

Detta berättade statsminister Ulf Kristersson (m) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (l) på en presskonferens.

”Förslaget ger möjlighet om att ansöka om att få bygga nya kärnkraftverk på nya platser”, säger Romina Pourmokhtari, och utvrcklar:

”Det går att ansöka om att bygga reaktorer i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Men i dag är det i praktiken bara två företag (Eon och Vattenfall) som kan bygga reaktorer där det redan finns reaktorer och det vill vi nu ändra på”.

Romina Pourmokhtari påpekar också att lagändringen kan öppna för kärnkraftverk på platser där de gör mest nytta och att det möjliggör för reaktorer som används till annat än elproduktion, som värme eller vätgas.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke går snabbt ut med en kommentar:

”Med regeringens förslag tas tydliga och viktiga steg mot att skapa förutsättningar för ny planerbar kraft. Alla tidigare besked om att det varit fritt fram att bygga ny kärnkraft har varit kantade av hinder som har gjort det i praktiken omöjligt för nya aktörer att investera”.