Det var den 2 december 2022 som Owe Nilsson i ett inlägg på Twitter tog ställning mot den nya M-ledda regeringen efter att stödet för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) uteblivit i budgeten.

Owe Nilsson valde att säga upp sig efter 35 år på TT.   Till Expressen säger han:

”Det är allra allvarligast, att det var en statssekreterare som ringde och klagade. Det framhölls för att understryka allvaret i det här. Jag har full förståelse för att TT måste agera utifrån TTs intressen i en sån här fråga, men då blir det en annan logik för då handlar det också om att TT ska markera sitt oberoende och sin självständighet. Då är det i min bok inte optimalt att plocka bort den mest erfarna reportern de har inom politik helt och hållet”.

Vilken statssekreterare som ska ha ringt till TT för att klaga på en politisk reporters insats är förstås en het potatis. Dock svär sig Karin Svanborg-Sjövall, statssekreteraren på kulturdepartementet, som hanterar frågan om insatser mot antisemitism, sig fri i ett inlägg på Twitter.

”Jag har inte ringt TT. Möjligen är det en sammanblandning mellan mig och en pressekreterare som helt enligt gängse rutiner kontaktat redaktionen med sakupplysningen att medel till SKMA inte heller fanns i oppositionens budgetar”.

Regeringens presschef Siri Steijer hänvisar till Karin Svanborg-Sjövalls inlägg, på frågan om vilken statssekreterare som har hört av sig till TT.

Siri Steijer skriver i ett sms till Dagens Opinion:

”Det är nog troligast att det har blivit ett missförstånd”.

Johan Romin, pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand (m), berättar att han har hört av sig till TT med anledning av Owe Nilssons Twitter-inlägg:

– Hans (Owe Nilssons) inlägg byggde på en artikel i Dagens ETC som innehöll felaktigheter. Jag sökte kontakt med TT genom sms, men fick ingen kontakt. Men det är inga konstigheter. Detta gör vi dagligen. Senast idag hörde jag av mig till TT och påpekade felaktigheter.

Owe Nilsson står dock på sig och skriver i ett sms:

–  Enligt TT-cheferna var det både en statssekreterare och pressekreterare som ringde.

”Det stämmer att vår desk blev kontaktad när tweeten var ny. Vi betraktar det som en reaktion i mängden, likt kommentarsfältet på Twitter”, berättar TTs vd Per-Anders Broberg via sms.

Pressekreterare eller statssekreterare?
”Pressekreterare”.

Per-Anders Broberg lägger till:

”Viktigast är att inga krav har framförts. Och inget av det har spelat någon roll för det här fallet.

 

Per-Anders Broberg berättar också varför TT vill göra om sin politiska stjärnreporter till en redigerare:

”Vi har agerat på ett politiskt ställningstagande på Twitter från Owes sida, som bryter mot policyer på TT. Tweeten tar ställning mot regeringen på ett sätt som inte är förenligt med att vara politisk reporter på TT, så då erbjöd vi Owe andra arbetsuppgifter. Han valde då att säga upp sig”.