Det är Expressen som avslöjar i dag en mejlkorrespondens som regeringen haft med Miljöpartiet. Gustav Fridolins politiske sekreterare Lars Igeland begärde i ett brev ett möte med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Syftet var att diskutera situationen med det norska tågbolaget Cargonet, som meddelat att de tänkt lägga ner sin verksamhet i Sverige på grund av dålig lönsamhet.
 
Men Gustav Fridolin nobbades. Enligt Caroline Karlsson, politiskt sakkunnig på näringsdepartementet, och den som haft mejlkontakt med Lars Igeland, ville partiet ha mötet den 8 eller 9 december – men ministern menade att hon inte hade tid.
– Hon prioriterade sin resa upp till Umeå för att träffa de transportköpare som berördes av problemet. Vi tyckte att det i första hand var viktigare än att träffa Gustav Fridolin, säger hon.
 
Catharina Elmsäter-Svärd träffade företaget som Polarbröd för att diskutera frågan. Gustav Fridolin hänvisades istället till en interpellationsdebatt i riksdagen, något som ska ha upprört honom enligt Expressen.
– Att regeringen behandlar Miljöpartiet nonchalant är i grunden ett problem för regeringen. Men att man behandlar järnvägen nonchalant är ett problem för hela Sverige, sade han till tidningen.
 
Caroline Karlsson säger dock att Gustav Fridolin ska ha haft tillfälle därefter att kunna prata med infrastrukturministern.
– Veckan efter hade vi en debatt i riksdagen, där Catharina Elmsäter-Svärd debatterade mot Stina Bergström (trafikpolitisk talesperson för miljöpartiet). Då var det ett bra tillfälle att kliva upp, men det gjorde han inte.
 
Ardalan Samimi