Det var en sorts mästerlig triangulering. Oftast handlar det mest om politisk teori, men han lyfte upp det till en konstart.
 
Huvudkärnan i talet var välfärden. Inga skattesänkningar. Här har moderaterna vänt 180 grader då man tidigare sagt att arbetslösheten ska bekämpas med skattesänkningar.
 
Reinfeldt var avslappnad, glad och skämtsam och en mycket självsäker statsminister. Det är inte så vanligt ett par månader före valet.
 
Kärnan i budskapet var emellertid ingenting. Det var det som var det mest briljanta. Han ger en beskrivning av att Sverige är ett fantastiskt land, och det är det ingen som tvivlar på. Socialdemokraterna använder sig ju i valrörelsen av att Sverige är möjligheternas land. Det budskap som fanns var att de rödgröna vill höja alla skatter, medan alliansen inte vill sänka skatterna. Allt satsas på välfärden. Om de rödgröna och moderaterna tidigare varit långt ifrån varandra är avståndet nu millimeterstort. Om man tar bort självklarheterna skulle vilken socialdemokrat som helst kunna hålla talet.
 
Valstriden kommer nu inte att gälla bara jobben och arbetslösheten utan även välfärden. Det ska bli intressant att se om de rödgröna fortsätter att prata jobb och moderaterna välfärd.
 
Reinfeldt talade också om att moderaterna ska bära allmänintresset, i motsats till särintresset. Men jag vet inte om han menade särintresset hos de rödgröna eller de egna. Det kan vara ett sätt att tidigt ta tjuren vid hornen. Han har tagit bort det verktyg man använt sig av i många år – skattesänkningarna. Och svaret på detta är allmänintresset. Om det används på ett smart sätt kan det vara avväpnande, man tar ansvar för Sverige. Det blir också enkelt för valarbetarna att svara på den egna kritiken. Smart och genialiskt uppbyggt.