
– Det går inte att överskatta betydelsen av den här typen av tillställningar för partiet. Det betyder jättemycket internt när det gäller att höja kunskapsnivån, vässa argumenten och att skapa entusiasm inför de sista sex månaderna inför valet.

Så beskriver Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund den valupptaktsfunktion som partiets kommun- och landstingsdagar har.
Lokal- och regionpolitiker från hela landet samlades för teambuilding i Svenska Mässans lokaler i Göteborg. Under lördagen såg delegaterna pigga ut, trots att partiet firat 50 år med jubileumsbankett med efterföljande efterfest kvällen innan. Till den pepparstekta gårdsgrisen serverades alkoholfritt vin, alkoholfri öl och mineralvatten.

Om Göran Hägglunds inledningstal var fredagens höjdpunkt var Lars Adaktusson lördagens huvudattraktion. Smord till parti-ikonen Alf Svenssons efterträdare som förstenamn till Europaparlamentet var det han som i sitt linjetal stakade ut riktningen för partiets EU-politik som en slags grande finale på den lära-känna-partimedlemmar-turné som partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson beskriver som outtröttlig.
– Jag har bekantat mig med lokalpolitiker i 23 av 26 distrikt, konstaterade han.
Partiet har kritiserats för att ha en aning tvehågsen inställning till det europeiska samarbetet. En tydlig EU-vänlighet har på senare tid allt oftare ackompanjerats av varningar om EU-skatter och allmänt klåfingriga Bryssel-pampar.
Det är inte den ekonomiska politiken som ska vara kärnan i EU-samarbetet utan värderingar och ideologi. Det är de goda krafterna som är garanten för fred och sammanhållning. Det är Lars Adaktussons budskap till de församlade och reporterminnen från Balkankrigets fasor fungerar som utgångspunkt för hans övertygelse om betydelsen av att de goda krafterna inte tiger still.
"Europa är en historisk framgång", utbrister han och citerar Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel i ett försök att sätta den svenska kristdemokratin i ett europeiskt sammanhang där den kristdemokraterna leder parlamentets största partigrupp EPP.

Med sig på scen har Lars Adaktusson Ebba Busch Thor. Bägge kallar EP-valet för ett "mobiliseringsval" och hon, som är andranamn i partiet som för närvarande har ett mandat i Europaparlamentet, fastslår att "det går att skrälla i det här valet".
De presumtiva Belgienpendlarna överröstas då och då av en åhörare modell mindre. Upprepade bebisläten får agera ljudillustration till det valspråk som Kristdemokraterna har ersatt "Verklighetens folk" med: "Familjens röst".
För Ebba Busch Thor handlar EU-samarbetet en hel del om ekonomi, trots allt. Hon ställer den dryga procent av den 133 miljarder euro tjocka EU-plånboken som går till gemensamma ansträngningar för främja mänskliga rättigheter och stävja gränsöverskrivande brottslighet i relation till de 40 procent som varje år går till jordbruksstöd. Det är också viktigt att den överdrivet liberala inställningen till exempelvis prostitution bekämpas.
Även om Ebba Busch Thor anser att landsbygden får en alldeles för stor del av den monetära kakan använder hon en svensk grisgård som exempel på ett område där Sverige kan påverka dagordningen. Svenska grisar får behålla sina knorrar och slipper äta lika mycket antibiotika som sina danska kusiner, förklarar hon, och fick applåder för knorrengagemanget.
Knorrexemplet utvecklades till något av en snackis under lunchpausen. "Det fastnade verkligen", konstaterade Ebba Busch Thor, i ett samtal med en partikamrat.
För att Bryssel ska bli verklighet för henne krävs att Kristdemokraterna går från ett till två mandat.
Hur ska ni fördubbla mandatet?
– Genom att vara betydligt mer offensiva än vi har varit tidigare. Vi är EU-vänliga men vi vill reformera EU-arbetet så att rätt beslut hamnar på rätt nivå igen, säger hon och upprepar hjärtefrågan om en omprioritering från jordbruksstöd till samarbete kring bekämpning av människohandel och gränsöverskridande brottslighet.
Journalister som är på plats, av pressekreteraren Fredrik Hardt uppskattade till ett 30-tal, frågar henne om Lars Adaktusson. Hur viktigt hans kändisskap? Vad betyder han för partiets chanser att lyckas i valet? När hon intervjuas av TV4 handlar det mer om Lars än Ebba.
Hur trött är du på att få frågor om Lars hela tiden?
– Du, jag får väldigt många frågor själv också. Många undrar också vad den tuffare kristdemokratiska linjen i EU-frågorna är, något som jag är väldigt glad över. Sen gillar jag ju Lars, så de får gärna prata om honom.

Hyresgästföreningen fanns representerade både inne i en montern i mässhallen och utanför Svenska Mässans entré. Gimmicken var ett lyckohjul, möjligen inspirerat av ett närliggande Liseberg, som visar på de slimma chanserna att få ett vettigt förstahandskonstrakt. De vill se en helt ny bostadspolitik och vill att regeringen inför investeringsstimulans för hyresrätter, ökar stödet till allmännyttiga bostadsföretag på svaga marknader och slopar fastighetsskatten för hyresrätter.
"Vi vill se mer än bara Attefallshus", hälsar Hyresgästföreningen. Vad svarar du?
– Då säger jag att vi levererar 112 skarpa lagförslag som innebär att det blir lättare, snabbare och billigare att bygga bostäder. De så kallade Attefallshusen är ju bara en liten del av allt som vi håller på med, säger bostadsminister Stefan Attefall på väg in till lunchmatsalen.

De som saknar lunchbiljett får hålla tillgodo med att strosa omkring i ett mässlandskap under avveckling. Snart är det bara ett par övergivna godisskålar och ett utspritt gäng mobilkonverserande kommunpolitiker kvar. Borta är också Republikanska föreningen, som var här på en lika delar väntad som oväntad visit. Möjligen blev de till slut bortskrämda KDUs rojalism, en kungafamiljsvurm som inte minst manifesterades i form av en tavla på kungen och drottningen som prydde ungdomsförbundets bord.
Här står också en entusiastisk kvinna som vill få sålt de sista exemplaren av jubileumsskriften "Vårt parti", särskilt framställd för att fyra partiets 50-åriga existens. Glossy-magasinet kostar 100 kronor (ej tillgänglig i Adaktusönernas digitala tidningskiosk Meganews).
Och när omkring 1 300 partimedlemmar är samlade på en och samma plats vore det ju dumt att inte passa på att träffa väljare. Därför delar partiet ut västar och flygblad. Medlemmar ur "VIP-kategorin, som Göran Hägglund och det lokala vallokomotivet David Lega tillhör, utgår från entré 5- Resten, "flanörerna" kallade, samlas vid en annan utgång. Målet är Centralstationen och vädret är strålande.
Och vad är det tänkt att partiet ska ta med sig från helgen och kalaset?
– Känslan, säger Göran Hägglund.
Vilken känsla?
– Känslan av att vi är många och att vi har ett skarpt budskap. Det är viktigt att komma ihåg när man ensam pratar med människor på torget eller diskuterar på arbetsplatsen. Då är en sådan här helg viktig att hämta näring ifrån.
Oscar Örum
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...