Det är den svenske ambassadören i Warszawa Staffan Herrström som rapporterar hem till Finansdepartementet om de polska demonstrationerna utanför ambassaden i Warszawa. Demonstranterna hade inte råd att åka till Vattenfalls huvudkontor i Stockholm och därför valde de att visa sitt missnöje utanför ambassaden.
 
Det var 2001 som Vattenfall köpte polska bolaget Gornoslaskie Zaklady Energetyczne. De senaste tio åren har Vattenfall halverat antalet anställda och bildat fyra nya bolag: Vattenfall Sales Poland, Vattenfall Business Poland, Vattenfall Network samt Vattenfall Distribution Poland.
Förra året sålde Vattenfall alla dessa bolag till det polska energibolaget Tauron.
Enligt facket lovade Vattenfall att de nya ägarna skulle garantera anställda jobbet fem år framöver.
När Tauron tog över visade sig, enligt det polska facket, att Vattenfall inte alls tog upp jobbgarantierna med de nya ägarna.
Det polska facket frågar sig om det är så svenska företag jobbar genom att inte hålla sina löften till de anställda och facket? Facket frågar sig också om svenska företag undanhåller obekväma fakta för att bättre pris från köparna?
Fyra polska fackföreningsledare pratar om förnedring från Vattenfalls sida i ett brev till den svenska ambassadören Stefan Herrström.

Tonchi Percaon