Prime-konsulten och den förra SSU-ordföranden Niklas Nordström, hamnade i hetluften efter att hjälpt Svenskt Näringsliv i påverkansarbetet i något som kom att kallas Primegate. Seniorkonsulten Ewelina Tokarczyk svarar på frågan.
 
Hur har Prime och Primegate påverkat nomineringsprocessen, partiet tog ju en vänstersväng, kanske som reaktion mot Primegate?
– Inte alls. Det är en process som utgår ifrån partiets interna liv och valresultatet 2010, säger hon.   
 
Hur blev det så här?
– Bra fråga. Utifrån har ju processen varit rätt så sluten och man har inte fört en dialog med särskilt många kandidater. Det är uppenbart att maktförhållandena inom Socialdemokraterna också har förändrats. Från att skogslänen – distriktsorganisationerna från Dalarna och norrut och Mälardalen tidigare haft stort inflytande över nomineringar – till att makten nu förskjuts söderut och till mer vänsterorienterade partidistrikt.
 
Vad får du för intryck av ledarduon?
– De gav ett avslappnat och sympatiskt intryck på presskonferensen. Var de står i politiska frågor gav de dock inga svar. Det är inte utan att man blev lite överraskad av konstellationen.
 
Vad innebär detta för den politiska kartan?
– Om två veckor kommer ombuden på kongressen inte längre att vara lika viktiga. Efter det kommer väljarna att ge sin dom. Då vet vi om och hur den politiska kartan förändras. Det första valet duon Juholt och Jämtin kommer få ansvara för är den 15 maj när hela Västra Götaland ska väljas om. Personligen tycker jag att det vore intressant att få en opposition som kan sätta fart på den politiska debatten igen. Moderaterna har under Socialdemokraterna ledarlösa tid haft ett otroligt väljarstöd, siffror som de nu måste kämpa och motivera för att behålla.