Jenny Aktander Navab, jobbar till vardags på pr-byrån The Labyrinth. Nu har hon skrivit deckaren Den svenske legionären som har blivit en formidabel pr-succé.  En ljudbok är redan inläst av Magnus Roosmann, till vardags på Dramaten och många kändisar intygar bokens förträfflighet. Veckans Brief växlade några ord med författaren och pr-konsulten.

Du har ju en bakgrund som pr-konsult. Hur avspeglas det i ditt författarskap och i boken?
– Som konsult är man van vid att jobba självständigt och man får ganska bra koll på många olika branscher och ämnen. Det är en fördel och gör att man blir friare. För det är som man säger, gräv där du står, det blir så mycket bättre om du skriver om saker du känner till. Sedan kan man ju inte låta sig begränsas av det. Min huvudkaraktär är en före detta soldat i franska främlingslegionen, och då måste jag också beskriva händelser och känslor som jag inte har egen erfarenhet av. Man får vara flexibel, säger Jenny Aktander Navab.

Hur kom du på att du skulle skriva en bok och om just detta ämne?
 – Jag såg en notis i tidningen som handlade om folkmordet i Rwanda och att man fortfarande inte visste exakt hur det startade. Det triggade igång min fantasi. Jag har fyllt i luckorna med ett möjligt scenario helt enkelt.

Hur är det att förena jobbet med att skriva böcker och jobba som pr-konsult?
 – Jag är inte typen som sitter på kvällarna och skriver, utan mer när jag får en stund över på dagen. Så det gick ganska långsamt i början. När det var dags att skriva upplösningen tog jag tjänstledigt, för annars hade jag nog aldrig blivit klar.

Boken har ju skapat en del reaktioner och uppmärksamhet. Är det något som du tycker har stuckit ut?
 – Ja, att så många har så starka känslor kring boken hade jag verkligen inte förväntat mig. Och alla fantastiska lovord på sociala medier har nästan varit överväldigande. Det är stort.

Berätta lite om kampanjen som lanserar boken?
– I snitt släpps 15 nya romaner varje dag, året runt. För en debutant är det förstås en gigantisk uppförsbacke. Så man får ta till alla knep för att nå ut.  Förr kanske man nöjde sig med att skicka ut boken till kulturredaktionen på lokaltidningen och följde upp med ett samtal. Jag har istället lagt fokus på att ta fram några snygga trailers, ha en riktigt bra uppläsare och marknadsföra boken på sociala medier.

Flera kända personer har ju intygat hur bra boken är. Ola Rapace, Agneta Sjödin, Peter Jöback, Magdalena Graaf, Alicia Agneson, Peter Swartling och EU-kommissionären Ylva Johansson är några av dem, hur kunde du bli kändisarnas favorit-författarinna?
– Det är verkligen jätteroligt att så många gillar Den svenske legionären så mycket. Jag har skickat ut några böcker, men flera har spontant lagt upp värsta hyllningarna i sina sociala medier. Som Ola Rapace som själv sa att han var helt golvad av läsupplevelsen, eller Alicia Agneson som vill vara med i en eventuell film eller tv-serie. Det är ju helt galet – vi snackar om en av Sveriges allra bästa actionskådisar och en riktig Hollywoodstjärna.

Vad har lanseringen gett för resultat?
 – Ganska direkt gick boken upp på Storytels och Nextorys ,Heta titlar, och ,Veckans snackisar,, och därefter på topplistorna. Flera tusen har redan laddat ner ljudboken och därför har också Akademibokhandeln beställt hem boken till sina butiker. Det är en mäktig känsla att se sin bok i försäljningshyllan. Sedan har flera produktionsbolag hört av sig och vill göra TV-serie eller liknande. Det ligger så klart i framtiden, men bollen är definitivt i rullning.

Vilken nytta har du haft av dina kunskaper som pr-konsult för lanseringen?
– Som konsult så har man nog en lite större förståelse för hela processen och hur viktigt det är att planera i förväg. Man kan inte lansera en bok, luta sig tillbaka och tro att den ska sälja sig själv. Och det tror jag att branschen har gjort att man verkligen förstår. Men det är klart är min politiska bakgrund också varit till stor nytta.

Vilka är dina nästa steg?
– Näst på dagordningen är att planera för releasefesten som blir om några veckor när corona-restriktionerna lättat något. Mitt mål är att den här första boken ska sälja tillräckligt bra för att motivera en uppföljare. Än så länge verkar det ju onekligen lovande. Och jag har faktiskt redan börjat skriva på uppföljaren.