"Den överenskommelse om Afghanistan som regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet slutit, och som riksdagen beslutar om i dag, saknar ett definitivt slutdatum för hemtagning av våra trupper.” … ”Vi kan omöjligen ställa oss bakom den och kommer i stället att rösta på Vänsterpartiets motion.” Det skriver riksdagsledamöterna Jabar Amin, Annika Lillemets, Jan Lindholm och Valter Mutt.

– Jag tycker att det är bra att vi är ett parti med högt i tak. Men i sak har vi egentligen ingen meningsskillnad. Vänsterpartiet säger att vi ska lämna Afghanistan innan 2013, ”givet det vi vet idag”, vilket vi ju också gick till val på. Regeringens förslag föreslår 2014, vilket Vänsterpartiet och de fyra miljöpartisterna vänder sig emot. Vi har ju också för avsikt att lämna Afghanistan och har varit med och förhandlat med regeringen. Hade även Vänsterpartiet varit med, hade det kanske blivit ännu bättre. Det är inte så dramatiskt som det ser ut, säger Peter Rådberg.


Hur ska ni agera inom partiet?

– Förslaget kommer ju inte att gå igenom, så vi gör ingenting. Det är ju bara v, sd och de fyra i mp som röstar mot, och de utgör ju bara kanske 15 procent. Det gör ingen skillnad, men vänder man på det är det bara bra att ett parti låter ledamöter rösta efter sin övertygelse.


Vilken stämning har det här skapat inom partiet?

– Det är nog ingen skillnad. Vi sa redan på vår kongress att vi ska lämna Afghanistan innan mandatperioden är slut, det vill säga 2014. Vi kommer ju att ha stenkoll på regeringen. Vi tar ju beslut varje år och känner vi nästa år att regeringen inte gjort något, kan vi ju ändra ståndpunkt. Men vi hoppas ju så klart att regeringen håller vad de lovat, när de nu har sex partier i ryggen.