Dagens Opinion har pratat med tre public affairs-experter med S-bakgrund om vad statsminister Stefan Löfven (s) har i tankarna nu. Och Vänsterpartiet får en del kritik för sitt agerande.
 – De som har visat sig vara Stefan Löfvens starkaste gren är att faktiskt hitta lösningar i knepiga lägen. Senast var Las-frågan. I mitt tycke blev det en bra lösning.  Möjligen kan han pressas att komma fram till en kreativ lösning. Det är möjligt att regeringsunderlaget behöver pressas ytterligare för att göra sitt bästa nu, säger Roger Hällhag, byråchef på Rud Pedersen.

– Om alternativet ändå är ett extra val, så är det rimligen riskminimerat och rimligen rätt attraktivt för Socialdemokraterna. Antingen drar folket slutsatsen att det är ansvar som gäller och Stefan Löfven har agerar så ansvarsfullt det går och får erkännande för det. Och möjligen försvinner ett eller fler partier.

Om det skulle bli extraval med ett påföljande regeringsskifte, kan även det gynna Socialdemokraterna.

– I det andra fallet blir det ett års smakprov på en högerregering. Då får Socialdemokraterna chansen att vara i opposition under ett år innan en ny chans i valet 2022. Det borde vara mer attraktivt.

Vad ligger närmast Stefan Löfven som person?
 – Han är ju benägen att vara oerhört försiktig och appellera till ansvar. Men det kanske inte räcker för att rädda honom kvar som statsminister om de andra har bestämt sig för att avsätta honom. Då får han gå till folket, säger Roger Hällhag.

– Jag tror krasst att man hittar något under helgen som gör att det går att komma ur det hela. Många partier vill inte ha ett extra val. Flera åker sannolikt ur. Det är ju ingen jättesugen på. Ur Socialdemokraternas perspektiv är inte ett val jättefarligt.  Opinionssiffrorna ligger ungefär samma som vid förra valet. Det är Moderaterna som behöver ett år på sig för att göra sig redo. SD skiter i vilket. De vill bara röra om, säger Niklas Nordström, som är partner och rådgivare i Aim.

Hur tror du Stefan Löfven tänker nu?
 – Med hans erfarenhet, med det som han kan bäst, att förhandla, tänker han på vad han har för kort på handen. Han försöker hitta sin väg ut.

Niklas Nordström tror att Stefan Löfven är i gott sällskap.

– I kretsen kring Stefan Löfven finns inte minst statssekreteraren Nils Vikmång som är rutinerad och omdömesgill. Stefan Löfven har också seniora personer som varit med förr, till exempel Ingvar Carlsson var med i en liknande situation 1990 samt Göran Persson och Anders Sundström som båda är erfarna problemlösare, säger Niklas Nordström och lägger till:

– Risken för S med ett nyval är mindre än många tror. Snarare handlar det för Stefan Löfven och kretsen kring honom att hjälpa andra mindre erfarna partiledare att komma ur ett läge de inte har en aning om hur de ska hantera. Skadan är främst för Sverige som kastas in i ett politiskt kaos när vi som minst behöver det.

Niklas Nordström har även tänkt en del kring Vänsterpartiets agerande:

– Vänsterpartiets ledare har inte kontroll på processen och nu är det andra som bestämmer. Det är uppenbart att det handlar om att Vänsterpartiet aldrig har behövt ta ansvar och det syns den här gången, säger Niklas Nordström, och lägger till:

– Det här visar att själva frågan om fri hyressättning inte var grejen. Det blir inte fördubblade hyror, det är inte sant och inte hederligt av Vänsterpartiet. Men Vänsterpartiet ser en möjlighet i att ta över Hyresgästföreningen som är en stor organisation med mycket resurser som traditionellt hör till Socialdemokraterna. De vill ha en maktbas genom Hyresgästföreningen, säger Niklas Nordström.

Jimmy Blomqvist Larsson, pa-konsult på The Labyrinth:

  – Det är inte första gången Stefan Löfven står inför ett prekärt läge. Han var trängd efter valet 2018 och när Decemberöverenskommelsen föll. Det är i de här stunderna Stefan Löfven och gänget runt honom har överträffat förväntningarna. Sedan är det klart att det är ett väldigt besvärligt läge med låsta positioner, säger han och lägger till:

– Jag tror inte sista ordet är sagt. Det kommer att hända saker de närmaste dagarna. Hyresgästföreningen kanske tar något initiativ som kan lugna det?

Och nu börjar även Centerpartiet sluta upp bakom Stefan Löfven, anar Jimmy Blomqvist Larsson.

– Det känns som Annie Lööf kliver in. Hon var ganska tydlig att markera mot de andra partierna i statsministerns frågestund. Centerpartiet har fått ut mer med Januariavtalet än med åtta år med regeringen Reinfeldt. Centerpartiet har investerat mycket i avtalet så det ligger inte bara i Stefan Löfvens intresse att regeringen sitter kvar.

Jimmy Blomqvist Larsson är tveksam till Vänsterpartiets agerande.

– Frågan är om Vänsterpartiet var lite ivriga. De hade kunnat göra detta närmare valet för att få full effekt. Nu kanske det löser ut sig, och då blir det inte en valfråga som Vänsterpartiet hade tjänat på.