– Moderaterna har dragit benen efter sig i flera år och inte verkat varit intresserade av att hinna få till en bra lagstiftning under den här mandatperioden. Nu ser det ut som att de lyckas med det i alla fall, men jag tycker att det är väldigt tråkigt, säger Peter Eriksson (mp), ordförande i konstitutionsutskottet, om regeringens utspel i dag kring en partibidragslag.
 
Det var genom en debattartikel i Dagens Nyheter i dag som justitieminister Beatrice Ask (m) och allianspolitiker i konstitutionsutskottet meddelade att en ny lag som ska öka insynen i hur partierna finansieras ska tas fram och presenteras ”runt årsskiftet”.
 
Den nya lagen ska tvinga partierna på riksnivå att öppet redovisa intäkterna – däremot kommer förslaget inte att förbjuda anonyma gåvorna, något som enligt regeringen grundlagen hindrar. Istället ska en parlamentarisk utredning se över frågan. Peter Eriksson är kritisk.
 
– De har haft gott om tid att lösa frågorna kring grundlagen och anonyma gåvor, det tycker jag är uselt, säger han.
 
Dagens Opinion har också sökt en kommentar från Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg, som inte varit tillgänglig. Men även han är kritisk till att regeringen inte förbjuder anonyma bidrag.
 
– Det är lite som att man sätter en gallergrind för ytterdörren, men lämnar bakdörren olåst, säger Mikael Damberg till TT.
 
Regeringen hade tidigare uppmanats att lämna en proposition innan den 15 oktober. Socialdemokraterna har hotat med att annars själva agera med ett skarpt utskottsinitiativ. Enligt Peter Eriksson är detta något de nu undersöker.
 
– Vi tittar på möjligheterna att göra det, men det är ju så att om de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna är överens om att man inte ska göra något åt det här under mandatperioden, då klarar vi inte av det. Då har vi inte någon majoritet, ens i konstitutionsutskottet. Det är det som är begräsningen, säger han.
 
Tror ni att regeringen förhalar?
– Det finns en risk för det.
 
Samtidigt har kontakterna med oppositionen brutits i frågan. Regeringen ska istället ta fram ett förslag på egen hand.
 
Hur ser ni på det?
– Det har inte ens varit några vidare kontakter med oppositionen nu, utan det var mer i våras och innan det när partierna hade kontakt genom partisekreterarna. Men jag tycker att också det var väldigt dåligt, eftersom det inte är en fråga som ska lösas genom partisekreterarna utan genom en ordentlig lagstiftning, säger Peter Eriksson.
 
Han tillägger att han upplevde samtalen mellan partisekreterarna endast som ett sätt för regeringen ”att skjuta på” problemet snarare än att faktiskt försöka komma fram till en lösning.
 
– Det är inte normalt att man kallar in partisekreterare när man vill ha en lagstiftning. I det här fallet är det som att sätta bocken som trädgårdsmästare. Det är ju de som har minst intresse för en lagstiftning eftersom det är just partisekreterarna som tar emot gåvorna, avslutar Peter Eriksson.