ÅF Pöyrus hållbarhetschef Nyamko Sabuni kandiderar till posten liberalernas partiledare efter Jan Björklund som avgår. Det säger hon till partitidningen Nu.

I tidningen utvecklar hon sina tankar. Hon säger att hon fortfarande tror att Liberalerna behövs,men:

”Jag håller med kritikerna om att det inte har varit särskilt tydligt på sistone. Jag tycker Liberalerna behövs för att – med all respekt för mina vänner i andra politiska partier – det bara är där jag finner det riktigt djupa engagemanget för bildningens betydelse, optimismen kring vad forskning och innovation kan innebära för att möta mänsklighetens stora utmaningar, den ständiga reformviljan för att hjälpa sköra människor, det konsekventa arbetet för bättre företagarvillkor och hängivenheten för att Sverige också måste ha ett tätt samarbete med andra länder, naturligtvis i Europa men också längre bort.”

Nyamko Sabuni säger till Nu att:

* Liberalerna ska bli ett parti för hela landet, ”såväl storstäder som landsbygd, villaområden och utsatta förorter, bruksorter och universitets­städer”.

* Det finns ett ”stort utrymme för ett miljöengagerat parti som förmår tänka globalt, ser möjligheterna i det svenska näringslivet och som har en teknik­optimistisk grundsyn”.

* Koldioxidslagring, elektrifiering av vägtransporterna, digitaliserade industriprocesser, kolsänkor genom trädplantering och kärnkraft är fem metoder som tillsammans kan få ner koldioxidutsläppen radikalt.

* Liberalerna ska fullfölja Januariavtalet och delta i arbetet med att genomföra de överenskommelser som ingår.

* När valet 2022 närmar sig bör partiet genomföra en process kring frågan vad det ska säga till väljarna i regeringsfrågan.

* Liberalernas kunskapsengagemang ska få ”ett bredare fokus än bara skolan”.

* Se stora satsningar på forskning och innovation.

* Liberalerna ska vara ett modernt parti som med optimism griper sig an de stora samtids- och framtidsfrågorna.

* Hon ”åsiktsmässigt befinner sig någonstans i partiets mittfåra”.