Hur ser du på det strategidokument som har läckt ut från Moderaterna till Aftonbladet och där det framgår att de har identifierat frågan om vinster i välfärden som er svaga länk?
‑ Det är jätteintressant att de är så nyfikna på oss. Det är också intressant att de inte har egna idéer, till exempel i budgeten. Och det är uppenbart att vi tänker rätt, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö.
 
Varför tittar Alliansen på er, tror du?
‑ Det är svårt att veta säkert. Opinionsläget påverkar förstås och gör att de tittar noggrant på vad vi gör. Och att vi utvecklar vår politik just nu, medan de står stilla.

Så er politikutvecklingsfabrik tar fram bättre idéer än deras?
‑ Jag skulle gärna vilja säga så. Vi är på gång. Det sker en stark utveckling och vi har en stor dynamik i arbetet.

Hur påverkas ni av att Alliansen skulle ta era idéer?
‑ Jag vet inte om det påverkar oss särskilt mycket alls. Vi jobbar på med att utveckla vår politik med fokus på jobb och utbildning. Vi ska arbeta igenom alla de svåra frågorna och presenterar förslagen först när de är genomarbetade. Vi tar seriöst på det och då får det ta tid.
 
Moderaterna tycker ni inte lämnar besked om vinsterna i välfärden?
‑ Det får stå för dem. Vi är tydliga med att vi kommer med besked. Vi hanterar det seriöst och tänker inte hetsa fram något förslag bara för att Moderaternas strategi har läckt ut. Dessutom är det vi som ställs till svars för frågor som regeringen borde svara på. De har inte sagt var de står i frågan om vinsterna i välfärden.

Vad har ni på gång härnäst?
‑ Det får du se. Mycket är bra i dag, men det finns också många frågor som bekymrar folk inför framtiden. Vi måste få fram svar på framtidsfrågorna. Det jobbar vi med och tar fram gedigen politik.

Hur känns det att regeringen tar era förslag, om de nu gör det?
‑ Vi kan ju inte tycka illa om att de plankar våra förslag. Men vi undrar förstås vad de själva tycker…de följer ju oss som en skugga.