New York Times har I en lång artikel gått igenom hur den negativa bilden av Sverige skapas. Bland annat sägs i artikeln att ryska tv-team ska ha betalt unga i Rinkeby för att kasta sten på polisen.

New York Times hänvisar till en peruansk grannskapsvakt och fyra andra vittnen som ska ha vittnat om hur ryska tv team erbjöd sig betalning till unga invandrare för att skapa bråk inför kamerorna.

Detta ska hänt dagen efter president Donald Trumps utfall mot Sverige på temat ”last night in Sweden”.

”De (ryska tv-teamen) ville visa att president Trump hade rätt om Sverige”, säger grannskapsvakten till New York Times.

New York Times berättar om en ”internationell desinformationsmaskin” som är satt i bruk för att ”kultivera, provocera och förstärka högerextrema och invandringsfientliga rörelser och politiska krafter”. Maskinen har sina ”rötter i Vladimir Putins Ryssland och i den amerikanska extremhögern. Huvudmålet för de ”utländska manipulationerna” och ”huvudinstrumentet i de svenska nationalisternas framgång” är Sverige allt mer ”populära och invandrarfientliga ekokammare”.

Detta handlar enligt New York Times om minst sex sajter som har fått ”finansiell uppbackning” genom rysk- och ukrainsk-ägda bildelshandlare baserade i Berlin. Deras e-handelsplatser innehåller dolda länkar till en rad högerextrema sajter, berättar New York Times, som hänvisar till Dagens Nyheters granskning.

New York Times analyserade över 12 miljoner länkningar från 18 000 domäner till de fyra sajterna Nyheter Idag, Samhällsnytt, Fria Tider and Nya Tider. Fler än en av fem länkar kom från icke svenska sajter. Ryska, Danska, Tyska, Finska och polska sajter var ”frekventa länkare”.

En av dem är Gatestone Institute, en tankesmedja som ”sprider skräck om muslimer i USA”. Länkade gjorde även Stormfront, en av USAs största vitmakt-sajter, Kremlinvänliga Voice of Europé och den ryska bloggen Sweden4Rus.

New York Times berättar också att forskare har spårat statliga kanaler som RT och Sputnik tillsammans med västplattformar som Infowars och Breitbart.