Public affairs-byrån New Republic värvar ett tidigare kommunalråd (c) med tung erfarenhet från näringslivet.

Det är Anki Elken som börjar som konsult på New Republic. Hon kommer närmast från ett jobb som generalsekreterare för stiftelsen Star For Life. Hon har också jobbat som hållbarhetschef och public affairs-ansvarig för rekryteringsföretaget Randstad. Hon har även varit ordförande i Sveriges Kvinnolobby, styrelseledamot i Centerkvinnorna och kommunalråd i Sollentuna kommun.

Hur gick det till när du fick jobbet?
”Det har uppstått ömsesidigt tycke, kan man säga. New Republic skalar upp sitt internationella erbjudande i allmänhet och sitt erbjudande inom social hållbarhet i synnerhet. Det gör att mina nätverk, erfarenheter och kompetenser passar in mycket väl. Jag har arbetat med social hållbarhet i en public affairs-kontext för såväl storföretag som NGOer. Och jag har internationell erfarenhet av påverkansarbete, exempelvis inom FN, EU och OECD”, berättar Anki Elken via mejl.

Vad ska du uträtta?
Vi har ett skarpt public affairs-erbjudande som knyter den sociala dimensionen till reformer som löser samhällsproblem samtidigt som de skapar värde för näringslivet. Utvecklingen går snabbt nu och den drivs av allt från medvetna konsumenter till ökande krav från institutionella investerare som nu har fått upp ögonen för social hållbarhet som en affärskritisk faktor. Motsvarande är för övrigt på väg att ske även inom offentliga upphandlingar, pådrivet av EUs kommande sociala taxonomi”.

Vad får du för lön?
Förutom en överenskommen pengasumma på månadsbasis och kollektivavtalade arbetsvillkor så är den största lönen för mödan när jag ser hur företag organisationer når sina affärs- och verksamhetsmål genom att bli mer ansvarstagande samhällsaktörer. Som kommunpolitiker blir jag extra tillfredsställd när jag kan hjälpa näringsliv, idéburna organisationer och offentliga aktörer att samverka och nå gemensamma mål”.