– Det är som det alltid är veckan innan. Intresset ökar och många vill komma in nu på sluttampen, framförallt på journalistsidan, säger Marinette Radebo, pressansvarig på Folk och Försvar.
 
Årets program fokuserar på nationella och internationella försvarsfrågor och bland deltagarna finns både svenska och europeiska politiker, som försvarsminister Karin Enström, EU-minister Birgitta Ohlsson och Estlands utrikesminister Urmas Paet. Även Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen ska tala på konferensen.
 
Ämnen som avhandlas under den tredagarlånga konferensen är exempelvis Afghanistan, extremism samt Nato.
 
En annan aktuell fråga är den om Sveriges försvarsbudget, som överbefälhavare Sverker Göranson tidigare diskuterat i media.
 
Totalt deltar omkring 375-380 personer. Liksom tidigare år är medieintresset stort och i år tycks konferensen dessutom dra fler journalister än tidigare.
 
– Vanligtvis brukar antalet journalister ligga på 10 procent, men vi är nu uppe i nästan 15 procent, säger Marinette Radebo.
 
Vad blir snackisen i år?
– Svårt att säga. Det är alltid överraskningar som kommer komma, och det är det som gör det hela så oförutsägbart. Vi har ännu inte fått talen ännu.