Från början var det Feministiskt initativ som frågade artister om de ville skänka en låt till ett digitalt album. Sen började artisterna som tackat ja prata med kollegorna i branschen och nu är det många som hör av sig till partiet för att få vara med i musikprojektet som nu vuxit till ett dubbelalbum i cd-format som kommer ut på marknaden i slutet av april. 

– Vi har lite skämtsamt pratat om att göra en följetong och kalla skivorna "Absolute Fi 1", "Aboslut Fi 2" och "Absolut Fi 3", säger Amanda Mogensen som är kommunikationschef på Feministiskt initiativ. 

Dubbelskivan kommer att innehålla låtar som ett 50-tal artister skänkt till partiet. Hittills är tio namn offentliggjorda: Marit Bergman, Nina Persson, Zhala, Robyn, The Knife, Gnucci, Jenny Wilson, Alina Devecerski, Jaqee och Christopher Sander. 

Amanda Mogensen är glad över intresset från artisterna men verkar inte speciellt förvånad. 

– Fi satsar mycket på kulturpolitik eftersom kulturen är en otroligt viktig del i ett demokratiskt samhälle. Därför har vi också haft kontakt med många kulturarbetare i arbetet med att utforma vår kulturpolitik och det är naturligt för oss att använda kulturuttryck i vår valkampanj. Musiken tillåter ju starka känslor, idéer, osäkerhet och fantasi på ett sätt som den politiska ramen inte tillåter. 

Att ta hjälp av artister i valrörelsen är ett sätt för Feministisk initiativ att visa att det finns många som vill se feminster i riksdag, Europaparlament och kommuner. 

Skivproduktionen har Feministiskt initiativ fått pro bono-hjälp med. Men att valet att släppa en cd-skiva skulle handla om att få in mer pengar än vad som skulle varit fallet om musiken bara fanns tillgänglig digitalt, på exempelvis Spotify, tillbakavisar Amanda Mogensen. 

– Det handlar framför allt om att visa att vi tycker att kulturpolitik är vitkigt att många från kultuvärlden stödjer oss. I slutet av oktober hade vi 1 500 medlemmar, i måndags hade vi 7 300.

Hur kommer artisternas stöd att märkas i valrörelsen?

– Vi har en del fester inplanerade där de artister som vill kan fortsätta att ställa upp och göra spelningar. Vi kommer också göra musikvideos och ha en stor fest i Almedalen.

Vilka andra artister kommer med på skivan?
– Du får ge dig till tåls. 

Den offentliggjorda artistuppställning känns lite förväntat kreddig och med fans i ungeför samma målgrupp. Borde ni inte haft med någon mer folklig, som Sanna Nielsen eller Lill Lindfors? 
– Jag är inte helt insatt i alla artister som har varit i kontakt med oss, men det är uppenbarligen väldigt många. Vi har med artister från alla genrer. Och angående folklighet så blev Robyn utnämnd till Årets svensk häromåret (2010, av tidskriften Fokus red. anm.).

Är det synd om Alliansen som inte tycks kunna mobilisera samma kvalitet och bredd på artistfronten?

– Jag kan inte svara för de artister som väljer att stötta oss. Men jag vet att det är många inom kulturlivet som vill att den feministiska och antirasistiska rörelsen ska ta del i parlamentet. Sen kan det också bero på att vi har en så bra kulturpolitik. 
 
Oscar Örum