För Erik Bengtzboe väntar en spännande period med av stunderande av nedbrytna siffror i eftervalanalysen från ett Europaparlamentsval där Moderaterna backade rejält. Framför allt är det väljarbeteendet hos unga som intresserar Muf-ordföranden. 
 
– Vi vet att unga tenderar att låta bli att rösta i Europaparlamentsvalet och många av de som röstar kostar på sig att rösta på andra partier än de stora, säger Erik Bengtzboe som trots allt har en bra magkänsla efter valkampanjandet. 
 
– Moderata ungdomsförbundet har gjort en bra valrörelse.  Det är tydligt att vi är den största och dominerande kraften. Våra medlemmar har dragit ett stort lass och på många håll var vi ensamma på plats. 
 
Men exakt vilket genomslag som det idoga kampanjandet har verkligen resulterat i är Erik Bengtzboe mer osäker på. 
 
– Frågan är om vi har lyckats driva de frågor som gjort att de människor vi mött har tyckt att det varit värt att rösta och att i så fall lägga rösten på Moderaterna. Det ser vi ut att ha misslyckats med. 
 
Att valrörelsen till stora delar har handlat om miljö- och klimatfrågor och jämställdhet är en del av förklaringen till att Miljöpartiet har gått om Moderaterna som det näst största svenska partiet i Europaparlamentet och att Feministiskt initiativ kom in. 
 
– Vår Europapolitik har varken charmat eller väckt glöd. Vi har inte fått valrörelsen att handla om jobben och vara tydliga i vad vi tycker i de stora framtidsfrågorna. Valet till Europaparlamentet är ett mobiliseringsval, men det handlar inte bara de egna medlemmarna som ska mobiliserar utan även alla andra som sympatiserar med vår politik. 
 
Vad blir viktigt för dig att påminna moderpartiet om i eftervalsanalysen?
– Framför allt tror jag att det kommer bli de kommande fem åren i Europaparlamentet som kommer stå i fokus. Hur ska vi kunna förnya partiet på samma sätt i Bryssel som vi har gjort i Sverige? Vi måste vara ett parti som vågar se de stora samhällsutmaningarna och sätter dagordningen även där, och som inte fastnar i tekniska detaljer. 
 
Men Erik Bengtzboe tar också med sig positiva erfarenheter in i den pågående valrörelsen till valet i höst. 
 
– Inte minst har vi lyckats få igång en rejäl partiorganisation som har knackat 600 000 dörrar. Med sådana kampanjer har vi visat att vi inte är ett trött parti men valet kommer att handla om vilket parti som har den bästa och tydligaste politiken och som talar om de samhällsutmaningar som människor ser. 
 
Kommer det bli svårare att få Mufare att gå ut och kampanja inför riksdagsvalet efter det nedslående valresultatet i Europaparlamentsvalet?
– Nej, det tror jag inte. Ett så nedslående valresultat tror jag i stället sporrar människor. 
 
Satsade Moderaterna på fel företrädare i EU-valet? Skulle toppkandidater med andra profilfrågor ha lyckats bättre?
– Nej, utgångspunkten måste vara den politik som man för och inte vilka kandidater som syns. 
 
Är du nöjd med hur Kent Persson (partisekreterare) har skött valrörelsemaskineriet?
– Det finns aboslut många lärdomar att dra från valrörelsen, både positiva och negativa. Det är en del som vi måste fintweaka i valrörelsen till riksdagsvalet. Men det är företagshemligheter som jag kommer att hålla för mig själv än så länge. 
 
Oscar Örum