Det började som ett aprilskämt. Men i morgon kan Vänsterpartiets först majtåg bli fråga om liv eller död. På World of warcraft. Detta efter att Moderaternas ungdomsförbund hotat med att attackera tåget.

Vänsterpartiet har sedan tidigare deklarerat att partiet ska hålla årets första majtåg på online-spelet World of Warcraft, eftersom det sedvanliga demonstrerandet inte har varit möjligt under corona-pandemin.

Samuel Jonsson, vice distriktsordförande för Muf Skåne och Douglas Thor, distriktsordförande för Muf Jönköping) har kört igång ett Facebook-event för att organisera och raida Vänsterpartiets första majtåg och i morgon smäller det.

Det började som ett aprilskämt från Vänsterpartiet i Umeå.

”Det blev så stora reaktioner från folk som ville vara med att nu blir det ett demonstrationståg i World of Warcraft och jag kommer vara med på ett hörn”, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till Dagens Nyheter.

MUF hängde på skämtet och att organisationen skulle raida (attackera) Vänsterpartiets första maj-tåg.

–  Det visade sig finnas ett så stort intresse att vi ska göra det på riktigt, säger Samuel Jonsson.

Om det kan ske någon Muf-attack är osäkert i dag.’

– De har stängt av war mode, de vill inte fajtas med oss.

Då kan det märkliga uppstå att Muf ordnar ett eget första maj-tåg, låt vara att det sker online.

– Om vi inte kan raida, har vi ett eget tåg, med budskapen ’innovation’, ’frihet’ och ’eget ansvar’.

Det brukar annars inte vara så lätt för Muf att engagera sig i första maj.

– Muf har försökt göra saker på första maj, men problemet är att vi blir attackerade av organisationer som Afa. Men på World of warcraft vågar vi hålla en demonstration, säger Samuel Jonsson, som berättar att Muf skrattar en del åt Vänsterpartiets val av folkslag.

– De ska vara orkerna, som valde en ledare som sedan visade sig vara korrupt.

Vilka ska ni vara då?
– Vi tänkte förs vara Alliance, men eftersom Vänsterpartiet inte ville slåss mot oss ska vi vara blåa troll. Det är lätt att vara med då, för de som inte har spelat så mycket.