– Om det här skulle vara något vanligt bland myndigheterna så skulle det vara oroväckande. Nu har man beskrivit det på två myndigheter inom loppet av en månad. Det här är något som regeringen måste följa upp, säger han.
 
I förra månaden avslöjade Dagens Nyheter att AP-fonderna använt skattepengar för dyra konferensresor, fester och alkohol. Igår stod det klart att Tillväxtverket sedan 2010 spenderat 7,5 miljoner kronor på dyra middagar och fester och i dag kunde tidningen avslöja att verket dessutom använt sig av olika knep för att få tillbaka stora summor i moms.
– Jag blir djupt oroad över det här sättet att hålla på med bokföringstrick. Man kan också fundera på hur man använder skattepengarna, säger Jonas Eriksson.
 
Att två myndigheter på kort tid avslöjats använda skattepengar på detta sätt kan vara ett tecken på att det finns ”en konstig kultur” på svenska myndigheter.
– Man skulle behöva en revision om hur myndigheter hanterar det här med personalvård, seminarier och representation. Är det en kultur som finns bland fler myndigheter är det något vi måste förändra.
 
Jonas Eriksson säger att han själv, efter semestern, kommer följa upp det.
– Gissningsvis kommer regeringen att kommentera och förklara vad de ska göra. Om jag inte är nöjd med vilka åtgärder de vidtar följer jag upp det med exempelvis interpellationer.
 
Har näringsutskottet något att säga till om?
– Nej det har vi inte. Myndigheter lyder under regeringen. Det vi kan göra är att ställa frågor om vad regeringen gör.